چیستی، چرایی و چگونگی «هندسه معرفتی اسلام» و جایگاه «روان شناسی اسلامی»

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات اسلام و روانشناسی، دوره: 17، شماره: 32
  • کد COI اختصاصی: JR_SIP-17-32_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 122
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد کاویانی

دانشیار گروه روانشناسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه

چکیده

«ضرورت رویکرد تاسیسی» بحثی بسیار مهم در علوم انسانی اسلامی است. اگر بخواهیم رویکرد تاسیسی داشته باشیم، باید بتوانیم علوم انسانی اسلامی را در کنار سایر علوم اسلامی به صورت منسجم و نظام مند ملاحظه کنیم. این پژوهش هندسه معرفتی اسلام را به گونه ای ترسیم می کند که علوم انسانی نیز بخشی از آن تلقی می شود. هدف این پژوهش ترسیم کلیات هندسه معرفتی و صورت‎بندی مفاهیم کلان اسلامی و شاخه‎های معرفتی مختلف در نظام اندیشه‎ دینی است. سوال اصلی پژوهش این است که «در هندسه معرفتی اسلام، چه جایگاهی برای روان شناسی اسلامی ترسیم می شود؟» یافته‎های این پژوهش عبارتند از: ۱. رابطه سیستمی در معارف اسلامی جریان دارد؛ ۲. بدون ترسیم و تبیین هندسه معرفتی اسلام نمی‎توان نسبت علوم انسانی اسلامی با رویکرد تاسیسی را با دیگر علوم اسلامی بیان کرد؛ ۳. این هندسه معرفتی را می‎توان به شکل یک الگو یا نمادی معرفی کرد که ارتباط اجزای آن با یکدیگر روشن است؛ ۴. جایگاه روان شناسی در سه ساحت شناختی، عاطفی - هیجانی و رفتاری مشخص شده است.

کلیدواژه ها

هندسه معرفتی, روانشناسی اسلامی, علوم انسانی اسلامی, تمدن نوین اسلامی, سیستم مفهومی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.