جمله های شبه مرکب در فارسی و راهبردهای ساخت آن

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پژوهش های زبان شناسی، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JRLU-13-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 160
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه یگانه

دانشجوی دکتری زبانشناسی گروه زبانشناسی، دانشکده ادبیات، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران

فرهاد ساسانی

دانشیار گروه زبانشناسی، دانشکده ادبیات، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران

چکیده

قید را می­توان از جنبه­های صرفی، نحوی و معنایی تعریف و به انواعی تقسیم کرد. نقش معنایی قید توصیفگری است. مفاهیم قیدی تنوع معنایی گسترده­ای دارند. به لحاظ ساختمانی، نقش قیدی (افزوده) را می­توان از طریق گروه­های قیدی، گروه های اسمی، گروه های حرف اضافه­ای و بندها بیان کرد. در زبان فارسی، در بسیاری موارد، این نقش را گروه های اسمی و حرف اضافه­ای بر عهده دارند. این گروه­ها خود می­توانند وابسته­های گوناگونی از جمله «بند» داشته باشند. مواردی مانند «وقتی که»، «جایی که»، «به محض این که»، «در حالی که»، «به خاطر این که»، «همچنان که»، «به گونه­ای که» را در کتاب­های دستور و بسیاری از دیگر منابع، معمولا حرف ربط مرکب یا گروه ربطی در ساخت جمله­های مرکب در نظر گرفته­اند و بند موصولی یا متممی درون گروه اسمی یا حرف اضافه­ای را با بند قیدی یکی انگاشته اند. ولی از نظر ساختی اینها بخشی از گروه اسمی و گروه حرف اضافه­ای با نقش قیدی­اند. از این رو، به نظر می رسد این گونه ساخت­ها را نمی­توان جمله مرکب در نظر گرفت. به هر روی، برای تمایزگذاری میان این موارد از موصولی­سازی در نهاد و مفعول، در این مقاله آنها را «راهبردهای ساخت بند شبه­مرکب» نامیده­ایم. در این پژوهش، که پژوهشی توصیفی است، مفاهیم بیانگر روابط قیدی را در ۱۹ گروه (۱۰ گروه اصلی و ۹ زیرگروه) طبقه­بندی کرده ایم. همچنین نشان دادیم ارتباط مستقیمی میان آشکار شدن «که» موصولی یا متممی با امکان گسست بند وجود دارد. از این گذشته، با استناد به مثال­های متعدد نشان داده ایم «مصدر» در زبان فارسی، اگرچه اسم است (ویژگی­های تصریفی فعل را ندارد) ولی می تواند به شکل «فعلی تنزل­یافته» عمل کند. داده­های این پژوهش از میان ۳۰۰۰ دقیقه برنامه­های گوناگون شبکه های مختلف رسانه ملی (رادیو و تلویزیون) در بازه زمانی خرداد تا بهمن۱۴۰۰ با تمرکز بر روابط قیدی استخراج شده است.

کلیدواژه ها

گروه قیدی, گروه اسمی, گروه حرف اضافه ای, بند موصولی, بند مرکب, متمم اشاره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.