بررسی تاثیر براسینواستروئید بر بهبود کیفیت روغن و عملکرد ژنوتیپ های کلزا تحت شرایط تنش خشکی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه به زراعی کشاورزی، دوره: 25، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JCI-25-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 116
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهسا رفعتی آلاشتی

گروه علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران، رایانامه: m.alashti@pnu.ac.ir

شهریار کاظمی

گروه علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران، رایانامه: Sh.kazemi@pnu.ac.ir

مژده سادات خیاط مقدم

نویسنده مسئول، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، سمنان، ایران، رایانامه: Moghadam.mojde@shahroodut.ac.ir

چکیده

تنش خشکی یکی از مهم ترین عوامل در کاهش عملکرد و کیفیت بذر کلزا می‎باشد. ارزیابی اثر کاربرد براسینواستروئید بر عملکرد دانه، محتوای روغن و پروفایل اسیدهای چرب ژنوتیپ‎های کلزا تحت تنش خشکی آخر فصل به عنوان هدف اصلی مطالعه حاضر در نظر گرفته شد. پژوهشی به صورت فاکتوریل کرت‎خرد‎شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی طی دو سال زراعی (۹۷-۱۳۹۶ و ۹۸-۱۳۹۷) در کرج اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل براسینواستروئید (صفر و ۱/۰ میکرومولار) و آبیاری (معمول و قطع آبیاری بعد از گلدهی) به صورت فاکتوریل در کرت های اصلی و ژنوتیپ‎های کلزا (نفیس، احمدی، اکاپی، نیما و نیلوفر) در کرتهای فرعی قرار گرفتند. میزان اولئیک اسید و لینولئیک اسید در شرایط کاربرد براسینوستروئید به ترتیب در شرایط آبیاری کامل ۷/۰ و ۱۱ درصد و در شرایط قطع آبیاری ۱/۱ و ۴/۶ درصد نسبت به تیمار شاهد بیش تر بود. کاربرد براسینواستروئید در شرایط قطع آبیاری منجر به کاهش ۱۴ درصدی پالمیتیک اسید نسبت به شاهد گردید. ژنوتیپ اکاپی در شرایط آبیاری به ترتیب بیش ترین و کم ترین اروسیک اسید و عملکرد دانه را داشت. این در حالی بود که تحت شرایط تنش خشکی بیش ترین میزان عملکرد دانه (۳/۳۱۱۲ کیلوگرم‎در‎هکتار) و کم ترین میزان اروسیک اسید (۲۶/۰درصد) مربوط به ژنوتیپ نیلوفر بود. کاربرد براسینواستروئید منجر به بهبود کیفیت اسیدهای چرب گردید و در هر دو شرایط آبیاری ژنوتیپ نیلوفر قابل توصیه ‎است.

کلیدواژه ها

اسید چرب, اسید لینولنیک, براسینواستروئید, تنش خشکی آخر فصل, درصد روغن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.