ارزیابی کارایی کشت مخلوط شنبلیله- سیاهدانه در شرایط کاربرد باکتری محرک رشد و مقادیر کود نیتروژن

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه به زراعی کشاورزی، دوره: 25، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JCI-25-1_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 147
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس خنامانی

گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران. رایانامه: abas.khanamani@gmail.com

عنایت الله توحیدی نژاد

نویسنده مسئول، گروه تولید و ژنتیک گیاهی و پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران. رایانامه: e_tohidi@uk.ac.ir

غلامرضا خواجویی نژاد

گروه تولید و ژنتیک گیاهی و پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران. رایانامه: khajoei@uk.ac.ir

جلال قنبری

گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران. رایانامه: jalalghanbari@agr.uk.ac.ir

چکیده

این آزمایش مزرعه ای به صورت کرت های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در طول فصل رشد ۱۳۹۹ در دانشگاه شهید باهنر کرمان انجام شد. مقادیر کود نیتروژنه (عدم کاربرد، ۵۰ و ۱۰۰ درصد؛ به ترتیب صفر، ۷۵ و ۱۵۰ کیلوگرم اوره در هکتار) به عنوان عامل اصلی، تلقیح با باکتری محرک رشد (عدم تلقیح و تلقیح با Pantoea agglomerans) به عنوان عامل فرعی و سیستم های مختلف کشت مخلوط شنبلیله و سیاهدانه (۱۰۰: ۰، ۷۵: ۲۵، ۵۰: ۵۰ و ۲۵: ۷۵، ۰: ۱۰۰) به عنوان عامل فرعی فرعی موردبررسی قرار گرفتند. زیست توده، عملکرد، کارایی مصرف نیتروژن، کارایی زراعی کود و نسبت برابری زمین (LER) ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که بیش ترین زیست توده و کارایی مصرف نیتروژن گیاهان موردبررسی از کوددهی ۱۰۰ درصد و تلقیح با باکتری در تک کشتی حاصل شد. هم چنین، LER کل با کوددهی (بین ۵۱-۲۸ درصد) و تلقیح (۲۳ درصد) به طور معنی داری بهبود یافت و در الگوهای کشت ۷۵:۲۵ و ۵۰:۵۰ به ترتیب با مقادیر ۷۳۲/۱ و ۶۸۸/۱ مزیت بالاتری نشان داد. در مقابل، کاهش کوددهی به میزان ۵۰ درصد در شرایط تلقیح باکتریایی، کارایی زراعی کود را به ویژه در تک کشتی شنبلیله افزایش داد. کوددهی، کارایی مصرف نیتروژن کل را افزایش داد و تلقیح در نسبت های بالای شنبلیله منجر به حصول بیش ترین کارایی شد. نسبت کشت ۷۵:۲۵ شنبلیله: سیاهدانه در شرایط کاربرد ۱۵۰ کیلوگرم اوره و تلقیح با باکتری با LER حدود ۲ بهترین ترکیب تیماری جهت حصول حداکثر بهره وری کلی بود. در موارد محدودیت در کاربرد کود نیز ۵۰ درصد کوددهی و تلقیح با باکتری در همین نسبت کشت می تواند قابل توصیه باشد. پژوهش حاضر نشان می دهد که کاربرد تلفیقی باکتری و کوددهی می تواند کارایی کلی کشت مخلوط را افزایش دهد.

کلیدواژه ها

کارایی کوددهی, کارایی مصرف نیتروژن, کود زیستی, گیاه دارویی, نسبت برابری زمین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.