ارزش غذایی علف نپیر در مراحل مختلف رشد

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه تولیدات دامی، دوره: 25، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAP-25-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 75
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا طاهرآبادی

نویسنده مسئول، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران. رایانامه: l.taherabadi@razi.ac.ir

فرخ کفیل زاده

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

چکیده

مطالعه حاضر به منظور تعیین ارزش غذایی در مراحل مختلف رشد و عملکرد تولید علف نپیر به عنوان یک منبع علوفه ای جدید در کشور انجام شد. بدین-منظور علف نپیر کشت شده در سه مرحله از رشد رویشی (به ترتیب ۶۵، ۸۵ و ۱۱۵ روز پس از کاشت) برداشت شد. ترکیبات شیمیایی، قابلیت هضم، کینتیک تخمیر و برخی از صفات مورفولوژیکی این گیاه به همراه عملکرد تولید در مرحله نهایی رشد بررسی شد. در پایان دوره رشد، عملکرد ماده خشک۲۶/۸ تن در هکتار و ارتفاع گیاه ۲۵۷ سانتی متر بود. با افزایش سن گیاه، پروتئین خام کاهش و لیگنین در دیواره سلولی افزایش یافت (۰/۰۵ > P) و مقادیر آن ها در مرحله پایانی رشد به ترتیب ۸۸ و ۶۳ گرم در کیلوگرم ماده خشک بود. تغییرات ترکیبات شیمیایی در طول رشد در ساقه بیشتر از برگ مشاهده شد. در طول دوره رشد کاهش قابلیت هضم برگ و ساقه منجر به کاهش قابلیت ماده خشک و ماده آلی علف نپیر به ترتیب از ۷۸۲ به ۶۴۹ و از ۸۱۴ به ۷۴۷ گرم در کیلوگرم ماده خشک شد (۰/۰۵ > P). میزان پتانسیل گاز تولیدی با افزیش سن گیاه کاهش داشت (۰/۰۵ > P). مراحل رشد تاثیری بر نرخ تخمیر تولید گاز و فاز تاخیر نداشت و بین سه مرحله رشد رویشی مورد مطالعه مقادیر آن ها مشابه بود. بر اساس نتایج حاصل، علف نپیر با توجه به تولید بالای ماده آلی قابل هضم در هکتار و ارزش غذایی مناسب می تواند به عنوان یک منبع علوفه ای مطلوب در کشور استفاده شود.

کلیدواژه ها

برگ, ساقه, علف نپیر, قابلیت هضم, کینتیک تخمیر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.