ریزازدیادی گیاه Haworthia limifolia با استفاده از تنظیم کننده های رشد گیاهی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نشریه زیست شناسی گیاهی ایران، دوره: 14، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPB-14-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 93
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس سعیدی

گروه علوم و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

صبا عظیمی

گروه علوم و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

کاکتوس (Haworthiopsis limifolia)، بومی آفریقای جنوبی، یک گیاه زینتی علفی از خانواده Asphodelaceae است. این گیاه چند ساله گوشتی به دلیل خواص دارویی از جمله خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی شناخته شده است. تولید و کشت این گیاه به طور سنتی با عملکرد کم و زمان بر بوده و پاسخگوی نیاز بازار نیست و تولید کننده برای تولید انبوه با مشکل مواجه است. برای حل این مشکل از روش های جدید تکثیر مانند کشت بافت استفاده می شود. هدف از مطالعه ما بررسی و شناسایی روشی برای ضد عفونی کردن کشت بافت در شرایط آزمایشگاهی هارورتیا و سپس بررسی اثرات سطوح مختلف تنظیم کننده های رشد شامل BAP (بنزیل آمینوپورین) و IBA (ایندول بوتیریک اسید) بر ریزازدیادی این گیاه بود. گیاه. نتایج ما نشان داد که محلول هیپوکلریت سدیم ۵/۱ درصد به مدت ۱۰ دقیقه بهترین تیمار برای ضدعفونی کشت های جدا شده بود. نتایج ما نشان داد که بیشترین تعداد ساکولنت (۱۰) مربوط به ۵/۱میلی گرم در لیتر BAP بود. مقایسه میانگین نشان داد که بهترین تیمار برای ریشه زایی (۵/۱ میلی گرم در لیتر IBA) بود. حداکثر تعداد ساکولنت ها از ۵/۱ میلی گرم در لیتر BAP به دست آمد. بر اساس نتایج، BAP نسبت به IBA تاثیر معنی داری بر ریشه زایی، ساچمه زنی و مکیدن کاکتوس ها داشت.

کلیدواژه ها

گیاه زینتی, هاورتیا لیمیفولیا, ساقه زایی, ریشه زایی, پاجوش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.