برآورد نیروی موج وارد بر دیوارهای دریایی متخلخل پلکانی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه هیدروفیزیک، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_HYDPHY-8-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 84
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی اسماعیلی

عضو هیات علمی، گروه اقیانوس شناسی، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار

سعید فرهادی پور

مرکز هواشناسی و اقیانوس شناسی چابهار

چکیده

در این مطالعه، نیروی ناشی از موج وارد بر دیوارهای دریایی متخلخل پلکانی به صورت تجربی با استفاده از مدل سازی فیزیکی مورد بررسی قرار گرفت. امواج منظم در طیف گسترده ای از ارتفاع ها و دوره های تناوب موج استفاده شدند. آزمایش ها برای عمق ثابت آب ۳۷۵/۰ متر و شیب های مختلف دیوار دریایی متخلخل (یعنی ̊ ۴۵، ۶۰، ۷۵ ، ۹۰ =θ ) انجام شدند. مشخص شد که پارامترهای عمق نسبی آب، تیزی موج، شیب دیوار دریایی و پارامتر تشابه شکست در پیش بینی بیشینه نیروی موج (Fm) موثر هستند. مقادیر Fm برای دیوارهای دریایی با وجه پله ای در محدوده ۱/۴-۷/۱۶ نیوتن و برای دیواره متخلخل قائم در محدوده ۸/۳-۶/۱۲ نیوتن قرار دارد. مقایسه مقادیر Fm اندازه گیری شده برای دیوارهای دریایی نشان داد که نیروی ناشی از امواج وارد بر دیوارهای با وجه پله ای حدود ۱۸ درصد بیشتر از دیواره قائم است. بنابراین دیوارهای دریایی با وجه پله ای نسبت به دیوار قائم در جذب و استهلاک انرژی موج برخوردی عملکرد بهتری دارند. بر اساس داده های اندازه گیری شده، تحلیل ابعادی و آنالیز رگرسیون غیر خطی، روابط تجربی جدیدی برای پیش بینی بیشینه نیروی موج ارائه شده است. این فرمول ها با استفاده از نرم افزار SPSS بر اساس نتایج تجربی صحت سنجی شدند. یافته های تحقیق حاضر می تواند برای بهینه سازی معیارهای طراحی دیوارهای دریایی شیبدار برای حفاظت از ساحل در برابر فرسایش مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

نیروی موج, دیوار دریایی پلکانی, امواج منظم, مدل سازی فیزیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.