تعیین ترکیب شیمیایی، تخمیرپذیری، گوارش پذیری، انرژی و پروتئین قابل متابولیسم پسماندهای حاصل از ذرت فرآوری شده در تغذیه نشخوارکنندگان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 15، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-15-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 128
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر رضا صفایی

موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

تیمور تنها

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

علیرضا آقاشاهی

موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

علی شادمامن

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

منصوره عاملی

موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

ذرت مهم ترین جزء خوراک متراکم در دام­ ها می­ باشد که بر اثر تغییرات اقلیمی و کاهش بارش ­های جوی، قیمت آن همیشه افزایشی بوده و لذا کاربرد پسماندهای ذرت در تغذیه دام، مقرون به ­صرفه بوده و ضروری به ­نظر می ­رسد. پس از فرآوری دانه ذرت و استخراج نشاسته آن، محصولات فرعی شامل فیبر ذرت (پوسته خارجی)، جرم­ ذرت (جنین و جوانه) و محلول ضایعاتی گلوتن ذرت تولید می­ شود که این پسماندها منابع غنی برای تغذیه دام ­ها می­ باشند. هدف این پژوهش تعیین ترکیب شیمیایی، تخمیرپذیری، گوارش پذیری، پروتئین و انرژی قابل متابولیسم فیبرذرت و خوراک­ گلوتن (مخلوط فیبر و گلوتن­ ضایعاتی) در تغذیه نشخوارکنندگان، می­ باشد. پسماندهای ­ذرت فرآوری شده شامل فیبرذرت، جرم ­ذرت، خوراک­ گلوتن (مخلوط فیبر و گلوتن مایع­ ضایعاتی) از شرکت تجاری تهیه شدند. سپس نمونه ­های آزمایشی در آزمایشگاه موسسه تحقیقات علوم دامی ­کشور، آسیاب شده و ترکیب­ شیمیایی، تخمیرپذیری و گوارش ­پذیری این پسماندها اندازه ­گیری شدند. تولیدگاز با استفاده از مخلوط شیرابه شکمبه سه راس گاو نر تالشی فیستولا­گذاری شده، برای زمان ­های مختلف تخمیر شامل ۷۲،۴۸،۲۴،۱۲،۸،۶،۴،۲ و ۹۶ ساعت انکوباسیون شکمبه ­ای، انجام شد. سپس پروتئین و انرژی قابل متابولیسم و نیز خوراک مصرفی روزانه پسماندهای ذرت به دست آمدند. ماده ­آلی، پروتئین­ خام، چربی­ خام، خاکستر خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، کربوهیدرات­ های غیرفیبری و نشاسته در فیبر ذرت به­ ترتیب ۸۹/۳، ۱۴/۰، ۳/۳، ۱۰/۷، ۷۰/۲، ۱/۷ و ۳/۵ درصد، در جرم ­ذرت به ­ترتیب ۹۸/۴، ۹/۱، ۵۲/۱، ۱/۶، ۲۷/۳، ۹/۹ و ۱۰/۷ درصد و نیز در خوراک­ گلوتن­ ذرت به ­ترتیب ۹۴/۹، ۲۰/۶، ۳/۵، ۵/۱، ۵۳/۱، ۱۷/۶ و ۸/۵ درصد بودند. تولیدگاز )طی ۲۴ ساعت تخمیر شکمبه ­ای( فیبر ذرت و خوراک گلوتن­ ذرت به ­ترتیب ۳۷/۷ و ۶۱/۵ (میلی ­لیتر در ۲۰۰ میلی­ گرم) و نیز انرژی قابل متابولیسم آن ها ­به­ ترتیب ۶/۲ و ۱۱/۶ (مگاژول بر کیلوگرم) شدند. قابلیت ­هضم ­ماده­  آلی فیبر ذرت و خوراک­ گلوتن ­ذرت به ­ترتیب ۶۷/۱ و ۸۰/۲ (درصد) شد. پروتئین قابل متابولیسم فیبر ذرت و خوراک­ گلوتن­ ذرت به­  ترتیب ۱۳/۰ و ۱۵/۵ (گرم در کیلوگرم) شد. هم چنین خوراک مصرفی روزانه (خوراک­ گلوتن­ ذرت) برای گاو، گوسفند و بز به­ ترتیب ۴۲۲۶/۳، ۱۱۰۲/۴ و ۹۳۲/۵ (گرم در روز وزن متابولیکی) به دست آمد. با توجه به ­مناسب بودن ترکیب­ شیمیایی، تخمیرپذیری و گوارش ­پذیری خوراک­ گلوتن ذرت به­ نظر می­ رسد این پسماندها برای تغذیه دام ­ها مفید می ­باشد. خوراک­ گلوتن ­ذرت را می توان به عنوان جایگزین بخش فیبری جیره نشخوارکنندگان استفاده نمود. در مجموع کاربرد پسماندهای حاصل از ذرت فرآوری ­شده می­ تواند منجر به کاهش هزینه تولید خوراک در نشخوارکنندگان شود.

کلیدواژه ها

پسماندهای ذرت فرآوری شده, تولید گاز, قابلیت هضم, نشخوارکنندگان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.