بررسی تنوع و پراکنش دوکفه ای های مناطق بین جزر و مدی صخره ای در جزیره قشم

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 14، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-14-2_031
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نوشین قلی نژاد

گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

آریا اشجع اردلان

گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

معصومه ملک

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

تنوع زیستی و پراکنش مکانی دوکفه ­ای ­ها در هشت ایستگاه (طولا۱، طولا۲، آفتاب، دفاری، تانگو، هوافضا، بیوتکنولوژی و جزیره ناز) در سواحل صخره ­ای قشم و در دو فصل تابستان و زمستان ۱۳۹۷ بررسی شد. در هر ایستگاه ۱ تا ۲ ترانسکت عمود بر ساحل دریا تعیین شد. در این مطالعه ۱۴ گونه دوکفه ­ای از ۸ خانواده شناسایی شد. حداکثر فراوانی دوکفه ­ای ­ها در فصل زمستان با میانگین ۷۵ عدد در متر مربع در ناحیه­ high ایستگاه طولا۲ و حداقل فراوانی آن در فصل تابستان با میانگین ۱۱ عدد در متر مربع در ناحیه Mid ایستگاه بیوتکنولوژی مشاهده گردید. دوکفه ­ای Pinctada radiata در تمام ایستگاه ­ها گونه­ غالب (%۹/۷۳) بود. نتایج آزمون nMDS وجود اختلاف در ساختار و ترکیب گونه ­ای جمعیت دوکفه ­ای ­ها در میان فصل­ ها و ایستگاه ­های مختلف را تایید نمود. بیش ترین میزان تنوع گونه ای (شاخص شانون) در فصل زمستان در ناحیه high ایستگاه تانگو (۲/۵۵) و کم ترین مقدار آن در فصل تابستان در ناحیه high ایستگاه هوافضا (۱/۶۵) مشاهده شد. بیش ترین میزان غنای گونه ­ای (شاخص مارگالف) در فصل تابستان در ناحیه  high ایستگاه طولا۱ (۳/۷۳) و کم ترین مقدار آن در فصل زمستان در ناحیه­ mid ایستگاه بیوتکنولوژی (۱/۸۷) ثبت گردید. بر اساس نتایج آزمون سیمپر، بیش ترین درصد مشارکت در عدم تشابه Bray-Curtis از نظر تراکم گونه ای، بین دو فصل تابستان و زمستان و در ایستگاه ­های مختلف نمونه­ برداری مربوط به گونه Saccostrea cucullata است. ساختار جمعیت دوکفه ­ای ­ها در ایستگاه­ های مورد مطالعه تحت تاثیر عوامل مختلف از جمله تغییرات فصلی، توریست و مناطق مسکونی می­ باشد.

کلیدواژه ها

سواحل صخره ای, تنوع زیستی, دوکفه ای ها, پراکنش مکانی, خلیج فارس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.