جذب زیستی فلز مس توسط باکتری های جنس Ochrobactrum جداسازی شده از رسوبات دریایی خور موسی در خلیج فارس
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 14، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_AEJO-14-2_029
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 243
نویسندگان
گروه محیط زیست، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
گروه محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده
آلودگی دریاها توسط فلزات سنگین یکی از عوارض اجتناب ناپذیر صنعتی شدن و توسعهی جوامع بشری است. تحقیق حاضر به منظور جداسازی و شناسایی باکتری های مقاوم به مس و قابلیت آن ها در جذب زیستی مس انجام شد. نمونه های رسوب از ۳ ایستگاه در خورموسی جمع آوری شدند و پس از کشت در محیط حاوی غلظت های مختلف مس، دو باکتری مقاوم به غلظت ۱۰۰ میلی گرم در لیتر مس جداسازی شدند و توسط تست های بیوشیمیایی و آنالیز ۱۶S rRNA شناسایی گردیدند. عملکرد این باکتری ها در جذب مس در محیط واجد این فلز بررسی شد. هر دو باکتری گرم منفی، اکسیداز- کاتالاز مثبت و متعلق به جنس Ochrobactrum بودند و تنها در واکنش به تست های بیوشیمیایی PD (phenylalanine deaminase)، NaCl و اوره تفاوت معنی داری نشان دادند. سنجش جذب زیستی غلظت های متفاوت مس نشان داد که هر دو سویه بیش از نیمی از فلز مس را در مدت زمان ۱۵۰ دقیقه در تمامی غلظت ها جذب کردند. عملکرد هر دو سویه در غلظت ۵۰ میلی گرم در لیتر تقریبا مشابه بود. زیرا سویه های O. tritici strain AN۴ و O. anthropi strain YX۰۷۰۳ به ترتیب ۷۳/۵% و ۷۲/۶% مس را حذف کردند. اما در غلظت ۲۰۰ میلی گرم در لیتر، سویه O. anthropi strain YX۰۷۰۳ درصد جذب بالاتری را نشان داد و در عرض ۱۵۰ دقیقه میزان مس را از ۲۰۰ میلی گرم در لیتر به ۲/۰۶±۷۲/۰۸ میلی گرم در لیتر کاهش داد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که این دو باکتری دارای قابلیت بالایی در حذف فلز مس هستند و می توان از پتانسیل این گروه از باکتری ها در کاهش آلودگی فلزات سنگین در خلیج فارس استفاده نمود.کلیدواژه ها
سویه باکتری, تست های بیوشیمیایی, فلزات سنگین, کاهش زیستیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.