مقایسه میزان ایجاد افراد عقیم در گوپی (Poecilia reticulata) و سیچلاید گورخری (Cichlasoma nigrofasciatum) تحت تیمار خوراکی هورمون ۱۷آلفا- متیل تستوسترون

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-14-1_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 106
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید محمدنژاد

گروه شیلات، واحد بندرگز، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرگز، ایران

حامد موسوی ثابت

گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران

چکیده

عقیم ­سازی ماهیان معمولا با هدف دستیابی به رشد بیش تر و جلوگیری از تولید مثل زودهنگام و نامطلوب انجام می­ شود. تغییر جنسیت و عقیم سازی با هورمون های استروئیدی یکی از روش های مرسوم در آبزی­ پروری ماهیان زینتی می ­باشد؛ هم چنین تفاوت در میزان حساسیت ماهیان زنده ­زا و تخم گذار به تیمار هورمونی به اثبات رسیده است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه ­ای میزان بروز عقیمی ناشی از تیمار خوراکی هورمون ۱۷آلفا-متیل­تستوسترون (MT) در گونه زنده­ زای گوپی Poecilia reticulata و گونه تخم گذار سیچلایدگورخری Cichlasoma nigrofasciatum، انجام پذیرفت. بچه­ ماهیان گوپی و سیچلایدگورخری در هفت گروه جداگانه تقسیم شدند و هر گروه هم زمان با اولین تغذیه خارجی به ترتیب با استفاده از غذای واجد ۳۰، ۶۰، ۱۰۰، ۱۵۰، ۲۰۰، ۳۰۰ و صفر (شاهد) میلی گرم هورمون ۱۷ آلفا–متیل­تستوسترون به­ ازای هر کیلوگرم غذا، ۶ وعده در روز به مدت ۴۰ روز غذادهی شدند. هر تیمار با سه تکرار و تعداد ۴۰ قطعه ماهی انجام شد. پس از پایان دوره تجویز هورمون، گناد ماهیان مورد بررسی بافت­ شناسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تیمار ۳۰۰ میلی ­گرم هورمون MT به ازای هر کیلوگرم غذا در ماهی سیچلاید­ گورخری منجر به تولید ۹۷/۶% و در ماهی گوپی منجر به تولید ۳۷/۷% افراد عقیم گردید که با سایر تیمارها اختلاف معنی داری داشت (P< ۰/۰۵)، هم چنین نتایج نشان داد که رابطه مستقیم و معنی­ داری بین افزایش غلظت هورمون و تولید افراد عقیم وجود دارد. ماهیان سیچلاید گورخری در مقایسه با گوپی در خصوص تاثیرپذیری از هورمون حساسیت بیش تری نشان دادند. در نتیجه ­گیری کلی می ­توان بیان نمود که استفاده از غذای حاوی هورمون سبب ایجاد جمعیت های عقیم شده و بدین ترتیب از تولید مثل زودهنگام و نامطلوب جلوگیری می شود. در نتیجه کاهش مدت زمان لازم برای رسیدن ماهی ­ها به اندازه فروش، به لحاظ بهره ­وری زمانی و اقتصادی برای کارگاه­ های تکثیر و پرورش مفید است.

کلیدواژه ها

عقیم, سیچلاید گورخری, گوپی, ۱۷ الفا متیل تستوسترون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.