ترکیب شیمیایی و گوارش پذیری آزمایشگاهی گیاه سسبانیا (Sesbania sesban) در هفته های گوناگون رشد به روش تولید گاز در تغذیه نشخوارکنندگان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-14-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 174
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمهدی قریشی

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

امیر موسایی

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران

اکرم مالکی

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران

نعمت ضیایی

گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، مجتمع آموزش عالی شیروان، شیروان، ایران

محمدامین نعمت اللهی

گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

جواد طایی سمیرمی

گروه مهندسی کشاورزی ، آموزشکده فنی و کشاورزی فسا، دانشگاه فنی و حرفه ای، فسا، ایران

چکیده

گیاه سسبانیا از لگوم های چندساله است که بیش تر، در مناطق گرمسیری آسیا، آفریقا و استرالیا می روید. این گیاه انواع خاک ها را تحمل نموده و به ویژه سازگاری بالایی نسبت به خاک های شور دارد. به دلیل پروتئین مناسب و فیبر نسبتا پایین آن، می توان این گیاه را در جیره نشخوارکنندگان به کار برد. این پژوهش با هدف اندازه گیری ترکیبات شیمیایی و گوارش پذیری آزمایشگاهی مواد مغذی گیاه سسبانیا (Sesbania sesban) به روش تولید گاز، و بررسی روند تغییرات این فراسنجه ها ازهفته سوم تا نهم رشد در بخش های گوناگون این گیاه انجام شد. پس از کشت گیاه در مزرعه پژوهشی، در هفته سوم، پنجم، هفتم و نهم کاشت، از گیاه کامل، برگ ها و ساقه برای اندازه گیری ترکیبات شیمیایی (ماده خشک، پروتئین، خاکستر، فیبر نامحلول در شوینده خنثی (NDF) و اسیدی (ADF)) و هم چنین، گوارش پذیری آزمایشگاهی به روش تولید گاز، به طور جداگانه نمونه هایی برداشته شد. یافته های این آزمایش نشان داد که درصد NDF و ADF با افزایش سن گیاه در گیاه کامل، برگ و ساقه به گونه معنی داری افزایش یافت به گونه ای که در گیاه کامل مقدار NDF از ۳۵/۶۶ درصد درهفته سوم به ۴۶/۰۸ درصد درهفته نهم و مقدار ADF از ۲۲/۹۰ در هفته سوم به ۳۵/۴۳ در هفته نهم رسید. غلظت پروتئین با افزایش سن در همه بخش ‎های گیاه کاهش یافت و مقدار پروتئین خام در هفته نهم رشد به تربیب در گیاه کامل و برگ، ۱۷/۳۸ و ۲۱/۰۱ درصد بود. با افزایش سن گیاه، همگام با افزایش غلظت کربوهیدرات های ساختاری و کاهش پروتئین در هر سه نمونه (گیاه کامل، برگ و ساقه)، تولید گاز تجمعی پس از ۴۸ ساعت، کل گاز تولیدی، میزان انرژی قابل متابولیسم، اسیدهای چرب کوتاه زنجیره و گوارش پذیری ماده آلی کاهش یافت. یافته های این پژوهش نشان داد با توجه به مقدار ماده خشک تولیدی و دیگر ترکیبات اندازه گیری شده، مناسب ترین زمان برداشت این گیاه چندساله به عنوان گیاه کامل، هفته هفتم کشت بوده و گیاه کامل سسبانیا و یا برگ آن می تواند پس از نزدیک دو ماه کشت منبع مناسبی برای تامین علوفه دام باشد.

کلیدواژه ها

ترکیب شیمیایی, روش تولید گاز, سسبانیا سسبان, گوارشپذیری آزمایشگاهی, هفته های رشد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.