دینامیک جمعیت، خصوصیات مرفومتریک و رابطه طولی وزنی دوکفه ای Mytilaster lineatus در سواحل جنوب غربی دریای خزر (استان گیلان)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 13، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-13-4_042
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 76
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میلاد شریفی

گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران

محمدرضا رحیمی بشر

گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران

چکیده

یکی از مشکلات اصلی دریای خزر، آلودگی زیستی آن تحت تاثیر ورود گونه های مهاجم و پراکنش آن ها است. دوکفه ای  Mytilaster lineatus گونه ای مهاجم است که توانسته موقیعت خود را پس از ورود در خزر تثبت کند. اهداف این تحقیق بررسی دینامیک جمعیت ، پراکندگی، خصوصیات مرفومتریک، درصد پوشش ، فراوانی و رابطه طولی وزنی این گونه در سواحل استان گیلان بوده است. تعداد هفت ایستگاه در طول نوار ساحلی استان گیلان انتخاب، فاکتورهای محیطی در آن ها اندازه گیری و نمونه برداری ها از سواحل سنگی  طبیعی­ و­ انسان ­ساز ­به صورت ­ماهانه ­در ­طول ­یک ­سال ­(فروردین ­تا­ اسفند ۹۸) ­توسط­ کوادرات ۱۵*۱۵ سانتی متر انجام­ پذیرفت­. نتایج نشان ­دادند که ­میانگین ­سالانه شوری ­آب ۲/۹۷±۹/۸۵ در هزار­، ­دمای ­آب ۵/۰۱±۱۶/۴۴ ­سانتی گراد، ­اکسیژن ­محلول آب ۹/۷۵±۹/۸۸ میلی گرم بر لیتر­بوده است. میانگین تعداد نمونه ها در کوادرات ها ۴۹/۸۶±۳۲۴/۰۵ عدد ومیانگین وزن ۴۴/۵۹±۲۵/۶۵ گرم و­ میانگین طول پوسته ۳۵/۶۸±۱۱/۰ میلی متر و بین ­ایستگاه ها اختلاف معنی داری آماری وجود داشته است. ازمون مولفه های اصلی نیز نشان داد که شوری و اکسیژن محلول آب بیش ترین همبستگی را با فراوانی این گونه داشته اند. میانگین میزان پوشش دوکفه ای در ایستگاه های مختلف ۵۰/۸۳۰±۲۸/۳۱ درصد که بیش ترین آن در بندر انزلی و در شهریور تعیین گردید. بیش ترین میزان فراوانی طولی مربوط به کفه های ۱۱ میلی متر و رابطه طولی وزنی این گونه نیز دارای همبستگی بالا (۹۵=r۲) بوده است.مقایسه گروه های طولی مختلف نشان داد که لاروها از تیر تا آبان و گروه بالغین فروردین تا شهریور بیش تر غالب بوده و مخلوط دو گروه از شهریور تا اسفند دیده شدند. الگو طولی نیز نشان از زادآوری این گونه در تابستان و ماه های اویل پاییز در حوضه جنوب غربی دریایی خزر داشته است.

کلیدواژه ها

الگوی رشد, زیست سنجی, درصدپوشش, Mytilaster lineatus, دریای خزر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.