رشد جبرانی ماهی سی باس آسیایی (Lates calcarifer) بعد از دوره های گرسنگی کوتاه مدت و غذادهی مجدد: تاثیرات بر عملکرد رشد، تغذیه، ترکیب لاشه و پارامترهای بیوشیمیایی خون

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 14، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-14-3_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 70
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سجاد فتاحی

موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

محمود حافظیه

موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

منصور شریفیان

موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

در مطالعه حاضر اثرات دوره­ های گرسنگی و غذادهی مجدد بر عملکرد رشد و تغذیه، ترکیب بیوشیمیایی لاشه و پارامترهای بیوشیمیایی خون ماهی سی­ باس آسیایی (Lates calcarifer) مورد بررسی قرار گرفت. بعد از دو هفته سازگاری به شرایط آزمایشی، ۶۰۰۰ قطعه ماهی  با میانگین وزنی ۶ ± ۲۵۰ گرم در دو تیمار و یک گروه شاهد و به طور تصادفی بین ۹ قفس پرورشی توزیع شدند. تیمار شاهد ۲ بار در طول روز مورد تغذیه قرار می­گرفت. تیمار اول ۳ روز گرسنگی و ۱۲ روز تغذیه و تیمار دوم ۶ روز گرسنگی و ۲۴ روز تغذیه را تجربه کردند. نتایج حاصل از تحقیق حاضر نشان داد که میزان افزایش وزن در پایان آزمایش در تیمار شاهد و تیمار ۲ به صورت معنی داری پایین تر از تیمار ۱ بود (۰/۰۵> P) در صورتی ­که دوره های گرسنگی کوتاه مدت و غذادهی مجدد به نظر نمی رسد اختلاف قابل توجهی در میزان نرخ رشد ویژه اعمال کند (۰/۰۵< P). ضریب تبدیل غذایی و ضریب بهره­ وری غذایی در تیمار ۱ به ترتیب کم ترین و بیش ترین میزان را نشان دادند  (۰/۰۵> P) در حالی ­که بیش ترین و کم ترین میزان آن ها نیز در گروه شاهد مشاهده گردید (۰/۰۵> P). دوره ­های گرسنگی و غذادهی مجدد تاثیر معنی ­داری  (۰/۰۵< P) بر خاکستر و رطوبت لاشه تیمارهای مختلف نداشت. با این حال، میزان چربی در گروه شاهد به صورت معنی دار بالاترین میزان را نشان داد و کم ترین میزان پروتئین به صورت معنی دار در تیمار ۲ مشاهده گردید (۰/۰۵> P). تفاوت معنی داری در پارامترهای بیوشیمیایی خون بین تیمارهای مختلف وجود نداشت (۰/۰۵< P). با این حال ، مقدار تری گلیسیرید و آلبومین در ماهیان تیمار ۱ و ۲ بیش تر از ماهیان گروه شاهد بود و میزان گلوکز و پروتئین کل با کاهش دوره های گرسنگی کاهش می یابد. نتایج در خصوص عملکرد رشد و تغذیه و بازماندگی و پارامترهای بیوشیمیایی نشان داد که بهترین استراتژی جبرانی در ماهیان با ۳ روز گرسنگی  و ۱۲ روز غذادهی رخ داده است و این گونه می تواند در معرض گرسنگی کوتاه مدت بدون هیچ گونه تاثیر قابل توجهی بر رشد و عملکرد تغذیه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

سی باس آسیایی (Lates calcarifer), رشد جبرانی, شاخص رشد, شاخص تغذیه, ترکیب لاشه, پارامترهای بیوشیمیایی خون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.