ردیابی مولکولی سیرکوویروس های کبوتر در نمونه های کبدی کبوتران تلف شده مشکوک به عفونت سیرکوویروسی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 14، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-14-3_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 107
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی شعبانی

بهداشت و بیماری های طیور، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

فروغ طلازاده

گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

غلامعباس کایدانی

گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

مسعودرضا صیفی آبادشاپوری

گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

چکیده

سندرم بیماری کبوتران جوان (YPDS) اختلالی است که منجر به تلفات در  کبوتران خانگی و زینتی به خصوص بعد از مسابقه می شود. معمولا کبوتران جوان کم تر از یک سال تحت تاثیر قرار می گیرند و علایم غیراختصاصی مانند بی اشتهایی، اسهال و تجمع آب و غذا در چینه دان را نشان می دهد. اخیرا سیرکوویروس کبوتر (PiCV) به عنوان یکی از عوامل بالقوه در ایجاد سندرم بیماری کبوتران جوان (YPDS) در نظر گرفته می شود. در این مطالعه که برای اولین بار در  استان خوزستان  انجام شد، ۱۶ نمونه کبدی از ۱۶ قطعه کبوتر تلف شده در سطح شهر اهواز، جمع­ آوری شد. علایم بالینی پرندگان بیمار در گله  شامل بی ­حالی، بی ­اشتهایی، کاهش وزن همراه با اسهال آبکی سبز و زرد رنگ بود. میکروتیوب­ های حاوی نمونه های کبدی به صورت جداگانه به آزمایشگاه ارسال شد.  DNA نمونه ­ها، جهت تست PCR استخراج شد. جهت شناسایی سیرکوویروس های کبوتری از آزمون nested-PCR استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که در ۱۰ نمونه کبدی کبوتران تلف شده (۶۲/۵ درصد)، سیرکوویروس ردیابی شد که این مطالعه، اولین ردیابی مولکولی PiCV در  نمونه های کبدی کبوتران تلف شده در اهواز می ­باشد. با توجه به آلودگی کبوتران شهر اهواز به PiCV، این موضوع باید در هنگام معاینات بالینی کبوترانی که دارای علائمی مانند مرگ ناگهانی، استفراغ، اسهال آبکی حاد و کاهش وزن هستند، مورد توجه قرار گیرد تا از بیماری های مشابه تشخیص تفریقی داده شود و درمان های حمایتی لازم اعمال گردد و از درمان­ های غیر سودمند پیشگیری به عمل آید.

کلیدواژه ها

سیرکووویروس, کبوتر, نمونه کبدی, اهواز, PCR

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.