بررسی اثر سایکوسل و ریزمغذی ها بر عملکرد ، صفات فیزیولوژیکی و میزان فعالیت آنتی اکسیدانی ذرت (Zea mays L.) در شرایط کم آبیاری انتهای فصل

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله فیزیولوژی محیطی گیاهی، دوره: 18، شماره: 69
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOP-18-69_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 110
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدنورالدین غفاری

گروه زراعت، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

علیرضا شکوه فر

گروه زراعت، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

مانی مجدم

گروه زراعت، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

شهرام لک

گروه زراعت، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

عزیز آفرینش

گروه زراعت، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران- مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول، دزفول، ایران

چکیده

با هدف بررسی اثر سایکوسل و مصرف ریزمغذی ها بر عملکرد ، صفات فیزیولوژیکی و میزان آنتی اکسیدانت ذرت تحت شرایط کم آبیاری انتهای فصل، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار طی دو سال زراعی ۹۷-۱۳۹۶ و ۹۸-۱۳۹۷ در صفی آباد دزفول انجام شد. تیمار اصلی شامل تنش کمبود آب با سه سطح شاهد (بدون تنش کمبود آب) ، تنش آب در مرحله تشکیل گل ماده و تنش کمبود آب در مرحله تورم دانه بود. عامل مصرف محلول پاشی سایکوسل با سه سطح شاهد (عدم مصرف سایکوسل)، ۵/۴۴۲ و ۸۸۵ پی پی ام سایکوسل و کودهای ریزمغذی با سه سطح: شاهد (عدم مصرف کود)، محلول پاشی ۱۰۰۰ و ۱۵۰۰ گرم در هکتار به صورت فاکتوریل به عنوان عوامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد اثر برهم کنش سال، تنش، ریزمغذی و سایکوسل بر رطوبت نسبی برگ، پرولین و عملکرد دانه در سطح احتمال یک درصد و اثر برهم کنش تنش، ریزمغذی و سایکوسل بر پراکسید هیدروژن، گلوتاتیون پراکسیداز و پروتئین های محلول در سطح یک درصد معنی دار بود. نتایج نشان داد که بیش ترین فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز تحت شرایط تنش در مرحله تورم دانه حاصل شد که نسبت به تیمار آبیاری در شرایط مطلوب حدود ۳۷ درصد افزایش نشان داد. میانگین عملکرد دانه در سال دوم با کاربرد ۱۵۰۰ گرم در هکتار محلول پاشی ریزمغذی و ۸۸۵ پی پی ام محلول پاشی سایکوسل در شرایط بدون تنش نسبت به تنش در مرحله تورم دانه و عدم محلول پاشی ریزمغذی و سایکوسل در حدود ۸۵ درصد افزایش یافت. در مجموع می­توان برای افزایش عملکرد دانه در شرایط آبیاری مطلوب و کاهش افت در شرایط تنش، از تنظیم­کننده­های رشد نظیر سایکوسل با غلظت ۸۸۵ پی پی ام و محلول پاشی ریزمغذی به میزان۱۵۰۰ گرم در هکتار استفاده نمود.

کلیدواژه ها

پراکسید هیدروژن, پروتئین, پرولین, تنش آب, رطوبت نسبی برگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.