ارزیابی شاخص های اقتصادی و رقابتی کشت مخلوط بامیه (Abelmoschus esculentus) و خیار (Cucumis sativus) در استان خوزستان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 54، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-54-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 114
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اشکان جلیلیان

دانشجوی دکتری اکولوژی گیاه زراعی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

محمدرضا جهانسوز

استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

حسن قاسمی مبتکر

استادیار گروه مهندسی ماشین های کشاورزی ، دانشکده کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

مصطفی اویسی

دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

حسین مقدم

استادیارگروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

چکیده

کشت مخلوط گیاهان یکی از راهکارهای رسیدن به پایداری در کشاورزی می باشد، با این حال بررسی شاخص های اقتصادی و رقابتی آن در جهت بهینه سازی تولید اهمیت بالایی دارد. از این رو این پژوهش با هدف بررسی جایگاه و میزان نهاده های مصرفی در سیستم های کشت خالص و مخلوط بامیه در استان خوزستان اجرا گردید. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه و با بررسی میدانی از ۱۱۱ کشاورز جمع آوری شد. نتایج نشان داد کشت مخلوط با نسبت برابری زمین ۴۰/۱، ارزش ناخالص و خالص تولیدی ۲۳/۷۲۶۹ و ۱۹/۴۰۹۰ دلار در هکتار و برتری در شاخص های نسبت فایده به هزینه، بهره وری سیستم، بهره وری اقتصادی نسبت به تک کشتی بامیه عملکرد بالاتری دارد. همچنین هزینه کل کشت مخلوط با ۰۴/۳۱۷۹ دلار در هکتار و انرژی ورودی با ۲۷/۸۱۲۶۹ مگاژول در هکتار نسبت به تک کشتی به ترتیب ۲۰/۲۳ و ۱۸/۳ درصد بالاتر بود. با توجه به نتایج این تحقیق می توان گفت کشت مخلوط بامیه و خیار با برتری در شاخص های اقتصادی و رقابتی می تواند الگوی بهینه کشت بامیه در استان خوزستان باشد، با این حال ضروری است مصرف نهاده در کشت مخلوط بهینه گردد تا بتوان هزینه کل و میزان انرژی ورودی را کاهش داد.

کلیدواژه ها

شاخص اقتصادی, شدت انرژی از منظر اقتصادی, نسبت برابری زمین, نسبت رقابتی, نسبت فایده به هزینه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.