ارزیابی کارایی جذب و مصرف تشعشع گندم پاییزه (Triticum aestivum L.) و یولاف وحشی (Avena ludoviciana L.) در سطوح کودی نیتروژن و تراکم های افزایشی یولاف وحشی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 54، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-54-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اشکان جلیلیان

دانش آموخته دکتری اکولوژی گیاه زراعی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران، کرج

فرزاد مندنی

دانشیار گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

علیرضا باقری

استادیار گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی کرمانشاه

محمود خرمی وفا

دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

چکیده

عوامل مهمی در کاهش عملکرد گندم موثر هستند که از مهم ترین آن ها علف های هرز می باشد. این اثرگذاری در سطوح کودی می ­تواند متفاوت باشد. در همین راستا جهت بررسی اثر تراکم های مختلف یولاف وحشی در سطوح کودی نیتروژن بر صفات مورد ارزیابی گندم آزمایشی به صورت کرت های خرد شده و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل کاربرد ۳۰، ۶۰، ۱۰۰ و ۱۲۰ درصد نیاز گندم به کود نیتروژن و تراکم های صفر، ۲۵، ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ بوته یولاف وحشی در متر مربع بود. نتایج نشان داد بالاترین عملکرد دانه گندم (۶۰/۸۷۱ گرم در متر مربع) و کارایی مصرف تشعشع (۴۹/۱ گرم بر مگاژول) در سطح کودی ۱۲۰ درصد و عدم حضور علف هرز و کمترین آن نیز در ۳۰ درصد نیتروژن و تراکم ۱۰۰ بوته در متر مربع بود. بالاترین عملکرد ماده خشک (۳۸۱ گرم بر متر مربع) و کارایی مصرف تشعشع (۶/۱ گرم بر مگاژول) یولاف وحشی در تراکم ۱۰۰ بوته در متر مربع و بالاترین سطح کودی نیتروژن بود. به طور کلی افزایش حضور یولاف وحشی و افزایش تراکم آن در شرایط کاربرد بی رویه نیتروژن می تواند رقابت برون­گونه ای را تشدید کرده و در نهایت منجر به کاهش عملکرد شود.

کلیدواژه ها

رقابت برون­گونه ای, سطح برگ گندم, علف هرز, عملکرد دانه گندم, فتوسنتز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.