پاسخ های فیزیولوژیکی و الگوی بیان ژن های SOS گندم نان به تنش شوری
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 53، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-53-4_018
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 300
نویسندگان
عضو هیات علمی پیام نور
پردیس کشاورزی
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی ،دانشگاه تهران
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد
گروه بیولوژی دانشگاه پیام نور تهران ایران
چکیده
تنظیم هموستازی یونی در سلولهای گیاهی یکی از جنبههای مهم فیزیولوژی سلولهای زنده در تحمل به تنش شوری است که توسط مسیر سیگنالینگ فوق حساسیت به شوری SOS)) انجام میشود. در این پژوهش برخی خصوصیات مورفولوژیک، غلظت عناصر و بیان برخی ژنهای دخیل در تحمل تنش شوری ۲۰۰ میلی مولار پس از یک، ۱۰ و ۲۰ روز از تنش ژنوتیپ های گندم نان شامل لاینهای ۷ و ۸ (متحمل به شوری)، لاین ۱۶ (حساس به شوری) و رقم سیستان (رقم بومی و متحمل) بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار بررسی شد. نتایج نشان داد که تنش شوری باعث کاهش زیستتوده اندام هوایی در کلیه لاینهای متحمل و حساس شد که کمترین میزان کاهش معنیدار مربوط به لاین ۷ بود. در شرایط تنش شوری در کلیه لاینها میزان Na+روند افزایشی و میزان K+ روند کاهشی داشت. کمترین افزایشNa+ ، کمترین کاهش K+ و کمترین کاهش نسبت K+/Na+ در لاین ۷ مشاهده شد. تحت تنش شوری بیشترین میزان بیان ژنهای SOS۱، SOS۲ و SOS۳ در لاین ۷ و کمترین میزان بیان در لاینهای ۱۶ و ۸ مشاهده شد. نتایج این پژوهش پیشنهاد می کند که لاین ۷ از درجه تحمل بالاتری برخوردار بوده و می تواند در برنامه های اصلاحی و نیز جهت مطالعات تکمیلی در مناطق شور مورد توجه قرار گیرد.کلیدواژه ها
تحمل شوری, K+, Na+, گندم, Real time PCRاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.