نقش ملاتونین در بهبود فتوسنتز و تحمل شوری زرین گیاه (Dracocephalum kotschyi Boiss.)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 12، شماره: 53
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-12-53_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 190
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریناز وفادار

Plant Biology Department, Faculty of Science, Shahrekord University, Shahrekord, Iran

ریحانه عمواقایی

Plant Biology Department, Faculty of Science, Shahrekord University, Shahrekord, Iran

پرویز احسان زاده

Department of Agronomy and Plant Breeding, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, ۸۴۱۵۶-۸۳۱۱۱, Iran

چکیده

در این مطالعه اثر سطوح شوری بر زرین­گیاه (جمعیت فریدون­شهر اصفهان) و نقش ملاتونین در بهبود فتوسنتز تحت شوری در طی دو آزمایش بررسی شد. در آزمایش اول، اثر غلظت­های مختلف کلرید سدیم (صفر، ۲۵، ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ میلی­مولار) بر رشد و صفات فتوسنتزی گیاهچه­های زرین­گیاه ۶۰ روزه ارزیابی شد. نتایج نشان داد که با افزایش شوری، شاخص تحمل و میزان رنگیزه­های فتوسنتزی، حداکثر کارآیی فتوشیمیایی فتوسیستمII  (Fv/Fm)، و هدایت روزنه­ای کاهش یافت اما سطح پراکسیداسیون لیپیدی و فعالیت کاتالاز در برگ افزایش یافت. در آزمایش دوم، اثر پیش­تیمار ریشه با ۱۰۰ میکرومولار ملاتونین بر تحمل شوری ۱۰۰ میلی­مولار کلرید سدیم گیاهچه­های زرین­گیاه بررسی شد. نتایج نشان داد که پیش­تیمار با ملاتونین باعث افزایش وزن تر و خشک بخش هوایی، کلروفیل a و b، کلروفیل کل و کاروتنوئیدها، Fv/Fm، هدایت روزنه­ای و محتوای نسبی آب (RWC) در برگ­های تحت تنش شوری شد. تاثیر مثبت ملاتونین بر صفات فتوسنتزی بسیار با نقش آن در افزایش فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز، کاهش محتوای مالون دی­آلدئید و بهبود هموستازیNa+ ،K+  و Ca۲+ در برگ­ها مرتبط بود و این اثرات با کاربرد پارا– کلروفنیل آلانین (p-CPA) به­عنوان بازدارنده سنتز ملاتونین، تضعیف شد. بر­اساس این نتایج، کاربرد ملاتونین خارجی، احتمالا با تاثیر بر سنتز ملاتونین درون­زا گیاه، قادر است که تنش اسمزی، سمیت یونی و تنش اکسیداتیو ناشی از شوری را در زرین­گیاه تعدیل کند و ممکن است بتوان از تیمار با ملاتونین برای بهبود فتوسنتز و ارتقای سطح تحمل گیاه به شوری استفاده کرد.

کلیدواژه ها

Dracocephalum kotschyi, salinity, melatonin, photosynthesis, chlorophyll, ion homeostasis, زرین گیاه, شوری, ملاتونین, فتوسنتز, کلروفیل, هموستازی یونی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.