بررسی پاسخ عملکرد ارقام برنج کم محصول و پر محصول به بهبود مدیریت تغذیه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 53، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-53-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 252
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید فرهاد صابرعلی

استادیار گروه علوم و مهندسی باغبانی، مجتمع آموزش عالی تربت جام

عبدالله درزی نفت چالی

دانشیار گروه مهندسی آب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

شایگان ادیبی

کارشناس ارشد، دفتر امور غلات و محصولات اساسی وزارت جهاد کشاورزی

فرامک عزیز کریمی

کارشناس ارشد، دفتر امور غلات و محصولات اساسی وزارت جهاد کشاورزی

چکیده

مدیریت کودی، از جنبه های مهم مدیریتی جهت ارتقای تولید و همچنین به حداقل رساندن اثرات مضر کودها بر محیط زیست می­باشد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر مصرف بهینه و رایج نیتروژن، فسفر و پتاسیم بر عملکرد ارقام کم محصول (دیلمانی و هاشمی) و پرمحصول (فجر و شیرودی) برنج انجام شد. آزمایش به صورت کرت­های خرد شده و در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار، در مزرعه­ پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال ۱۳۹۸ انجام شد. عملکرد رقم شیرودی در صورت عدم مصرف هر یک از کودهای نیتروژن، پتاسیم و فسفر، به­ترتیب ۵۴۵۸، ۸۳۹۹ و ۹۹۲۶ و رقم فجر در شرایط مشابه، به ­ترتیب ۴۸۹۴، ۷۳۶۴ و ۸۹۰۳ کیلوگرم در هکتار بود. در ارقام کم محصول نیز در صورت عدم مصرف هر یک از کودهای نیتروژن، پتاسیم و فسفر، عملکرد رقم هاشمی به­ترتیب ۲۹۶۹، ۵۱۳۴ و ۴۹۲۵ و رقم دیلمانی به­ترتیب ۳۰۲۸، ۵۴۰۸ و ۵۳۸۴ کیلوگرم در هکتار بود. مصرف بهینه کودهای نیتروژن، فسفر و پتاسیم در مقایسه با مصرف رایج این سه عنصر نیز به­ترتیب سبب افزایش معنی­دار ۸۲، ۶۵، ۵۵ و ۳۴ درصدی عملکرد شلتوک به ترتیب در ارقام شیرودی، فجر، هاشمی و دیلمانی شد. به طورکلی نتایج نشان داد که از جمله عوامل اصلی محدود کننده تولید برنج، عدم مصرف بهینه کودهای نیتروژن، فسفر و پتاسیم است و بهبود مقدار مصرف و تعداد دفعات تقسیط این کودها، به طور همزمان در مقایسه با نحوه مصرف رایج آن ها در منطقه می­تواند عملکرد را به طور متوسط،  ۵۹ درصد افزایش دهد

کلیدواژه ها

پتاسیم, حاصلخیزی, شلتوک, فسفر, نیتروژن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.