بهبود رشد و عملکرد نخود دسی (Cicer arietinum L.) در پاسخ به کاربرد کودهای زیستی
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 53، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-53-3_014
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 227
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد اگروتکنولوژی، دانشگاه فردوسی مشهد
گروه آکروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
پژوهشکده علوم گیاهی، دانشگاه فردوسی مشهد
گروه اگروتکنولوژی و گروه بقولات دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
با توجه به اهمیت نخود در تامین نیاز پروتئینی، این مطالعه به صورت کرت های خردشده و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی۹۸-۱۳۹۷ انجام شد. تیمارهای تغذیه ای شامل: ۱- پرایمینگ بذر با اسیدسالیسیلیک همراه با کاربرد باکتری های آزادزی تثبیت کننده نیتروژن، باکتری حل کننده فسفات و باکتری حل کننده پتاسیم در خاک(P+BF)، ۲- کاربرد باکتری های آزادزی تثبیت کننده نیتروژن، باکتری حل کننده فسفات و باکتری حل کننده پتاسیم(BF)، ۳- کاربرد باکتری های آزادزی تثبیت کننده نیتروژن، باکتری حل کننده فسفات و باکتری حل کننده پتاسیم قبل از کاشت همراه با محلول پاشی اسیدآمینه، پتاسیم و سیلیسیم در مراحل رشد(BF+F)، ۴-پرایمینگ بذر همراه با کاربرد باکتری های آزادزی تثبیت کننده نیتروژن، باکتری حل کننده فسفات و باکتری حل کننده پتاسیم قبل از کاشت همراه با محلول پاشی اسیدآمینه، پتاسیم و سیلیسیم در مراحل رشد(P+BF+F) و ۵-شاهد (بدون تغذیه) به عنوان کرت اصلی و ژنوتیپ های نخود دسی (MCC۹۱۱، MCC۶۰۳، MCC۲۹۱، MCC۲۵۹، MCC۸۳) به عنوان کرت های فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که ژنوتیپ MCC۲۹۱ در P+BF+F و ژنوتیپ MCC۸۳ در BF+F بیشترین غلظت کلروفیلa را دارا بودند و ژنوتیپ های MCC۲۵۹، MCC۹۱۱ در BF و MCC۸۳ در P+BF+F بیشترین ارتفاع بوته را تولید کردند. ژنوتیپ های MCC۲۵۹، MCC۹۱۱ در P+BF+F بیشترین ارتفاع اولین غلاف و ژنوتیپ MCC۸۳ در P+BF+F بیشترین تعداد غلاف و وزن صد دانه را به خود اختصاص دادند. ژنوتیپ MCC۲۵۹ در P+BF و P+BF+F و ژنوتیپ MCC۹۱۱ در BF+F به ترتیب با ۲۳۳، ۲۱۲ و ۲۰۶ گرم در مترمربع، بیشترین عملکرد دانه تولید کردند. در کل و با توجه به عملکردهای به دست آمده می توان نتیجه گرفت که تیمارهای ترکیبی، موجب بهبود رشد و افزایش عملکرد نخود شده است.کلیدواژه ها
اسیدآمینه, باکتری حل کننده, باکتری آزادزی, سیلیسیم, محلول پاشیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.