برآورد پتانسیل و خلا عملکرد ذرت علوفه ای در ایران بر اساس پروتکل اطلس جهانی خلا عملکرد (گیگا)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 53، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-53-3_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 156
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسنا فیاضی

دانشجوی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

ابراهیم زینلی

دانشیار گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

افشین سلطانی

استاد گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،ایران

بنیامین ترابی

دانشیار گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

ذرت (Zea mays L.) به دلیل دارا بودن فیبر کم، پتانسیل عملکرد زیاد و میزان انرژی و کیفیت بالای علوفه، به عنوان یکی از بهترین گیاهان علوفهای در جهان شناخته شده است. با توجه به کمبود آب در ایران و نیاز آبی زیاد ذرت، تنها راه افزایش تولید، افزایش عملکرد در واحد سطح و کاهش  خلا عملکرد از طریق بهینه سازی مدیریت تولید می باشد. پژوهش حاضر با هدف برآورد  خلا عملکرد ذرت علوفه ای در ایران با استفاده از پروتکل GYGA انجام شد. پتانسیل عملکرد با استفاده از مدل شبیهسازی SSM-iCrop۲ برای یک دوره ۱۵ ساله (۱۳۸۰ تا ۱۳۹۴) برآورد شد. قبل از استفاده برای گیاه مورد مطالعه، مدل با کمک دادههایی از سراسر کشور پارامتریابی و ارزیابی شد. در مناطق اصلی تولید ذرت علوفه ای در ایران، ۲۷ ایستگاه هواشناسی مرجع (RWS) و ۱۱ منطقه اصلی آب و هوایی (CZ) انتخاب شدند. بر اساس نتایج بهدست آمده، متوسط عملکرد واقعی، پتانسیل و خلا عملکرد در اقلیم های اصلی کشت ذرت علوفهای در ایران بهترتیب ۳/۴۹، ۶/۸۵ و ۳/۳۶ تن در هکتار برآورد شد. در حقیقت، از طریق بهبود مدیریت تولید و حذف  خلا قابل بهرهبرداری میتوان عملکرد و تولید ذرت علوفه ای در ایران را از حدود ۴۹ تن در هکتار و ۲/۱۱ میلیون تن فعلی به ۶۸ تن در هکتار و ۶/۱۵ میلیون تن افزایش داد.

کلیدواژه ها

ارزیابی مدل, پتانسیل عملکرد, شبیه سازی, مدل SSM-icrop۲, مناطق اقلیمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.