واکنش مورفولوژیک و عملکرد کمی نعناع فلفلی و گوار به نسبت های کشت مخلوط هم زمان و تاخیری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 53، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-53-2_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 106
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه شهبازی

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

آیدین خدایی جوقان

استادیار گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

محمدرضا مرادی تلاوت

دانشیار گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

علی مشتطی

استادیار گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

چکیده

این پژوهش با هدف ارزیابی ویژگی­های ریخت شناسی و عملکرد نعناع فلفلی و گوار، تحت تاثیر نسبت ­های کشت مخلوط هم­زمان و تاخیری در سال زراعی ۱۳۹۷-۱۳۹۶ و در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل زمان کاشت در دو سطح کشت همزمان و تاخیری (کشت گوار ۴۵ روز بعد از نعناع فلفلی) و نسبت  کشت  در پنج سطح کشت خالص نعناعفلفلی، کشت خالص گوار، ۵۰ درصد نعناعفلفلی + ۵۰ درصد گوار، ۲۵ درصد گوار + ۷۵ درصد نعناع فلفلی و ۲۵ درصد نعناعفلفلی + ۷۵ درصد گوار بودند. نتایج نشان­ داد که بیشترین ارتفاع، تعداد شاخه فرعی و برگ گوار از کشت خالص آن و نسبت ۷۵ درصد گوار + ۲۵ درصد نعناع فلفلی در کاشت هم زمان به دست ­آمد. عملکرد علوفه گوار در تک کشتی  و نسبت ۷۵ درصد گوار + ۲۵ درصد نعناع فلفلی و کاشت هم­زمان بیشتر بود. بیشرین تعداد برگ نعناع فلفلی در کشت خالص به میزان ۳۱۱ برگ مشاهده­ شد و بهترین تیمار از نظر عملکرد  ماده خشک نعناع فلفلی (۶۳۷ کیلوگرم در هکتار) کشت خالص بود. در نهایت نتایج این آزمایش نشان­داد که از نظر ویژگی­های گوار، کشت خالص و ۷۵ درصد گوار + ۲۵ درصد نعناع فلفلی در شرایط کاشت هم زمان و از نظر صفات نعناع فلفلی، کشت خالص و نسبت ۷۵ درصد نعناعفلفلی+ ۲۵ درصد گوار در شرایط کشت تاخیری بهترین تیمارها بودند. با توجه به اثرات مطلوب اضافه کردن یک گونه جدید به اکوسیستم زراعی، میتوان کشت­ مخلوط این گیاهان را پیشنهاد کرد.

کلیدواژه ها

الگوی کشت مخلوط, زمان کشت, بقولات, کمیت علوفه, گیاهان دارویی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.