اثر عصاره آبی کورم زعفران بر سطح گلوکز خون وآنزیم های کبدی موش های صحرایی دیابتی شده با استربتوزوتوسین

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه زراعت و فناوری زعفران، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SAFRON-11-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 308
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محبوبه ناصری

استادیار گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربت حیدریه

علیرضا رامندی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

فرحناز محمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد، زیست شناسی سلولی ملکولی، دانشگاه حکیم سبزواری

چکیده

بررسی خواص فارماکولوژیک زعفران ومواد موثره آن باتوجه به کاربردهای بالینی و بهداشتی که در انسان می تواند داشته باشد، حائزاهمیت است. دیابت بیماری مزمنی است که با کاهش ترشح انسولین ناشی از اختلال در عملکرد سلول های بتا در پانکراس یا افزایش مقاومتبه انسولین مشخص می شود. گرایش به درمان دیابت توسط داروهای گیاهی که دارای عوارض جانبی کمتری نسبت به داروهای شیمیایی هستند،روز به روز گسترش می یابد. این مطالعه برای اولین بار با هدف بررسی تاثیرعصاره آبی بنه زعفران بر میزان گلوکز خون و آنزیم های کبدی در موش های صحرایی دیابتیانجام شد. موش های صحرایی نر به طور تصادفی به گروه های سالم و بیمار بدون درمان و تحتدرمان با دوز های ۱۰۰، ۲۰۰ و ۳۰۰ میلی گرم بر کیلو گرمعصاره آبی بنه زعفران تقسیم شدند. برای القای دیابت از استرپتوزوتوسین استفاده شد. به دنبال تزریق عصاره بنه زعفران میزان مرگ و میر به صورت چشمگیری کاهش یافت. دوزهای ۲۰۰ و ۳۰۰ میلی گرم برکیلو گرماز عصاره آبی بنه زعفران سبب کنترل کاهش وزن موش های دیابتی گردیدند به گونه ای که دوز ۳۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم نسبت به تیمار کنترل بدون دیابت معنی دار نبود. نتایج نشان داد که تزریق عصاره آبی بنه زعفران سبب کاهش معنی دار گلوکز ناشتا خون شد. دوز ۳۰۰ میلی گرم در روز ۱۵ بعد از القا دیابت، سبب کاهش چشمگیری در سطح گلوکز خون گردید به نظر می رسد یکی از مکانیسم های اثرهیپوگلیسمیک عصاره زعفران که موجب افزایش ترشح انسولین از سلول هایبتای پانکراس می شودباعث این اتفاق بوده است. دوز ۳۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم سبب کاهش آنزیم های کبدی AST و ALT درسرم خونی گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که عصاره آبی بنه زعفران علاوه بر بر کاهش قند خون و کنترل بیماری دیابت باعث تنظیم فعالیت آنزیم های کبدی می شود.

کلیدواژه ها

گیاه دارویی, قند خون, کورم, آنزیم های کبدی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.