بررسی و مقایسه شهرسازی اشکانی و ساسانی با رویکردی به مولفه های سیاسی ،اجتماعی و فرهنگی
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فصلنامه مطالعات هنر اسلامی، دوره: 19، شماره: 47
- کد COI اختصاصی: JR_ISLART-19-47_011
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 675
نویسندگان
دانشجوی دکتری تاریخ ایران قبل اسلام،گروه تاریخ،واحد نجف آباد،دانشگاه آزاد اسلامی،نجف آباد،ایران
استاد گروه تاریخ،واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی،نجف آباد،ایران
دانشیار گروه تاریخ،واحد نجف آباد،دانشگاه آزاد اسلامی،نجف آباد،ایران
استادیار گروه تاریخ،واحد نجف آباد دانشگاه آزاد اسلامی،نجف آباد،ایران
چکیده
شهرسازی و معماری در دوره حکومت اشکانیان و ساسانیان در ایران دارای جایگاه و اهمیت ویژه ای بود. شیوه شهرسازی در دوره این دو حکومت تفاوت هایی داشت. نوع اداره سیاسی امپراطوری های پارتی و ساسانی ماهیتی متفاوت بود؛ این مسئله در نگرش به گسترش و احداث یا مرمت شهرها امری ضروری و کلیدی است. این پژوهش با رویکردی جامعه شناختی تحلیلی به دنبال مقایسه شهرسازی اشکانی و ساسانی است. ازنظر هدف جزو پژوهش های نظری بوده و به لحاظ ماهیت و روش کار، در ردیف پژوهش های تاریخی قرار می گیرد و به روش توصیفی تحلیلی تنظیم شده است. یافته های پژوهش حاکی از این است که تغییر ساختار شهرهای شطرنجی تا قبل از تسلط اشکانیان بر فلات ایران شکل گرفته بود. در این دوره، تبدیل آن به شهرهای دایره ای، جهت احداث کمربندی دفاعی حراستی و حفاظت بیشتر و دقیق تر از شهر ماحصل این نگرش است. استفاده از مصالح ساختمانی بوم آورد در معماری اشکانی و احداث کاخ های باشکوه و آتشکده های مهم در دوره ساسانی که ریشه در ساختار دین باور امپراطوری ساسانی دارد از مشخصات بارز این نوشتار می باشد.اهداف پژوهش:تبیین و مقایسه عوامل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در شهرسازی اشکانی و ساسانی.بررسی عوامل اجتماعی و فرهنگی موثر در نگرش و تفکر شهرسازی در دو سلسله اشکانی و ساسانی.سوالات پژوهش: مهم ترین مولفه ها در تبیین و تحلیل عوامل موثر در شهرسازی دوره اشکانی و ساسانی چیست؟مهم ترین مشخصه در بررسی تاثیر اندیشه های هلنیستی بر شهرسازی اشکانیان چه بوده است؟کلیدواژه ها
شهرسازی, دوره شکانیان, دوره ساسانیان, سبک پارتیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.