خواص ریزساختاری و مغناطیسی نانوذرات مغناطیسی Nd۲(Fe۱-xCox)۱۴B آماده شده به روش فرآیند احیاء نفوذی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله مواد و فناوریهای پیشرفته، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JEMI-12-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 111
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قادر احمدپور

دکتری، دانشکده مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی سهند، تبریز، آذربایجان شرقی، ایران

فرزاد نصیرپوری

استاد، دانشکده مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی سهند، تبریز، آذربایجان شرقی، ایران

محمد جواد اشراقی

دانشیار، پژوهشکده نیمه هادی ها، پژوهشگاه مواد و انرژی، کرج، ایران

الکسی اگنو

استاد، آزمایشگاه فناوری های لایه نازک، دانشگاه فدرال شرق دور، ولادی وستوک، روسیه

الکساندر سامارداک

استاد، موسسه فناوری های عالی و مواد پیشرفته، دانشگاه فدرال شرق دور، ولادی وستوک، روسیه

چکیده

در تحقیق حاضر، نانوذرات مغناطیسی سخت Nd۲(Fe۱-xCox)۱۴B به طریق فرایند احیای نفوذی سنتز شدند. برای این منظور، پودرهای اکسیدی Nd(Fe۱-xCox)B به ازای مقادیر ۰۵/۰ = x، ۳/۰ = x و ۵/۰ = x، یک بار در اتمسفر هیدروژن (H۲) و بار دیگر به وسیله فرایند احیای نفوذی، با استفاده از هیدرید کلسیم (CaH۲)، عملیات حرارتی شدند. آنالیز فازی و ترکیب شیمیایی پودرهای Nd-Fe-Co-B حاصل با استفاده از پراش پرتو ایکس و طیف سنجی پراکندگی انرژی پرتو ایکس انجام شد. ریخت شناسی و خواص مغناطیسی پودرهای سنتز شده به وسیله میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی، میکروسکوپ الکترونی عبوری و دستگاه مغناطش سنج نمونه نوسانی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که پودرهای اکسیدی احیاشده با گاز هیدروژن، به علت تشکیل فاز مغناطیسی bcc-FeCo، بوسیله ماهیت مغناطیسی نرم مشخص شدند. اما پودرهای اکسیدی احیاشده با فرایند احیای نفوذی، به علت نفوذ مستقیم فازهای NdH۲، Fe، Co و B و همچنین تولید فاز مغناطیسی سخت Nd۲(Fe,Co)۱۴B ، خواص مغناطیسی سخت از خود نشان دادند. ذراتNd۲(Fe,Co)۱۴B  با آب و اسید استیک رقیق شست وشو داده شدند تا محصولات جانبی (CaO) تولید شده در طول فرایند احیای نفوذی از بین بروند. بدنبال شستشو، نیروی وادارندگی به علت تشکیل فاز مغناطیسی نرم Nd۲Fe۱۴BHx کاهش یافت؛ اما مغناطش اشباع به علت حذف فاز غیرمغناطیسی CaO از محصول نهایی افزایش یافت.

کلیدواژه ها

نانوذرات NdFeCoB, احیای نفوذی, خواص ریزساختاری, خواص مغناطیسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.