شناسایی مولفه های تاثیرگذار در بازسازی پایدار مجموعه های مسکونی پس از جنگ؛ نمونه موردی: سوریه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مسکن و محیط روستا، دوره: 42، شماره: 181
  • کد COI اختصاصی: JR_JHRE-42-181_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 122
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حنین وشاح

Iust

هانیه صنایعیان

Iust

محمدعلی خانمحمدی

Iust

چکیده

جنگ به طورکلی نه تنها بر جوامع انسانی بلکه بر محیطزیست نیز آثار منفی زیادی دارد. در سوریه، بخش مسکونی عمدتا تحت تاثیر تخریب گسترده قرار گرفته است که باید در اولویت استراتژیها و برنامههای بازسازی قرار گیرد تا مسکن موردنیاز افراد آواره تامین گردد. در این پژوهش، سعی شده است استراتژیهای بازسازی مسکن پس از جنگ در سوریه با رویکرد پایدار ارائه گردد. مطالعات انجام شده از ادبیات موضوع و بررسی نمونههای اجراشده در کشورهای جنگ زده جهان نشان می دهد که بازسازی میتواند فرصتی برای دستیابی به توسعه پایدار باشد؛ به شرطی که در چهارچوب برنامههای توسعه بلندمدت در نظر گرفته شده شود. مقاله حاضر متمرکز بر یافتن دیدگاهها و راه حل های نوین برای بازسازی پایدار واحدهای مسکونی که بهطور جزئی پس از جنگ تخریب شدهاند، است. برای دستیابی به این هدف، ابتدا مفهوم بازسازی و رویکردهای آن را بیان میکنیم، سپس معماری مسکن بومی دمشق را موردبررسی قرار داده و به مطالعه تجربیات جهانی کشورهای مختلف در بازسازیهای پس از جنگ میپردازیم. با توجه به شرایط هر کشور و بررسی شرایط سوریه پس از جنگ، به ویژه شهر دمشق، میتوان راهبرد مناسبی برای بازسازی انتخاب کرد. به این منظور یک مجموعه مسکونی را که دچار آسیبهای جنگ در سوریه بود انتخاب و بررسی شد. در این زمینه، کار میدانی و پرسشنامهای جهت دستیابی به مهمترین مولفه ها در پروژههای بازسازی پایدار مسکن پس از جنگ متناسب با وضعیت بستر تحقیق صورت گرفت. با بهره گیری از پرسشنامه، نظر خبرگان در مورد تاثیرگذارترین مولفه ها در چنین پروژههایی به دست آمد. نتایج پرسشنامه نشان میدهد که این مولفه ها بر ابعاد زیستمحیطی و بعدازآن ابعاد اجتماعی اهمیت بیشتری دارند اما بر ابعاد اقتصادی اهمیت کمتری دارد. درنهایت مولفه های پایداری زیستمحیطی و پایداری اجتماعی به ترتیب اولویت بیان شدهاند.

کلیدواژه ها

Sustainable Development, Sustainable Housing, Syria, Housing Reconstruction, Post-War Reconstruction, سوریه, توسعه پایدار, مسکن پایدار, بازسازی مسکن, بازسازی پس از جنگ, بازسازی پایدار مسکن پس از جنگ.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.