فراوانی فاکتورهای مختلف موثر بر سقط در بیماران با سابقه سقط مکرر در استان سیستان و بلوچستان در سال ۹۷-۱۳۹۶

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 26، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-26-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 113
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرجس نوری

دانشیار گروه زنان و مامایی، مرکز تحقیقات سلامت بارداری، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران.

فرنوش سادات قاسمی هاشمی

پزشک عمومی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران.

جاوید دهقان

دانشیار گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران.

مرضیه قاسمی

دانشیار گروه زنان و مامایی، مرکز تحقیقات سلامت بارداری، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران.

چکیده

مقدمه: سقط مکرر به وقوع ۲ یا تعداد بیشتر سقط پشت سر هم قبل از هفته ۲۰ بارداری اطلاق می­ شود که دارای شیوع بالایی می باشد و شناسایی علل و فاکتورهای موثر بر آن امری ضروری است، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی فاکتورهای مختلف موثر بر سقط در بیماران با سابقه سقط مکرر انجام شد. روش کار: این مطالعه مقطعی بر روی ۲۸۰ نفر از زنانی که دارای حداقل ۲ مورد سقط جنین زیر ۲۰ هفته بودند و در سال ۹۷-۱۳۹۶ به تنها مرکز درمان ناباروری در استان سیستان و بلوچستان مراجعه کرده بودند، انجام شد. جمع آوری داده­ های مربوط به سقط بر اساس پرونده بیماران بود. تجزیه و تحلیل داده­ ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۲۰) و آزمون های کلوموگروف - اسمیرنوف با اصلاح لی لی فرس، تی دانشجویی، من ویتنی و دقیق فیشر انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ­ها: بیشترین فاکتورهای مشاهده شده مربوط به اختلالات آناتومیکی رحم (۶۴/۴۴%) و سپس سقط خود به خودی با علل ناشناخته (۹۳/۳۸%) بود. اختلالات آندوکرین (۳۵%)، علل مردانه (۴۳/۶%)، آندومتریت مزمن (۲۱/۸%)، اختلالات ژنتیکی (۵۷/۳%)، ترومبوفیلی ارثی (۸۶/۲%) و عوامل ایمونولوژیکی (۴۳/۱%) در رتبه بعدی بودند. نتیجه ­گیری: شایع ترین اختلالات منجر به سقط مکرر در مرکز ناباروری مولود زاهدان، اختلالات آناتومیکی رحم (۴۶/۴۴%) و سپس سقط خودبه خود با علل ناشناخته (۹۳/۳۸%) بود، اما اختلالات اندوکرینی (۳۵%) پس از آن شایع ترین علل بود. در صورت تشخیص و درمان به موقع ممکن است بتوان میزان سقط مکرر را کاهش داد.

کلیدواژه ها

اختلالات آناتومیکی, آندوکرین, آندومتریت, ترومبوفیلی ارثی, سقط مکرر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.