تحلیل روان سنجی نسخه فارسی مقیاس غرور تحصیلی در دانشجویان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه روان شناسی کاربردی، دوره: 17، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_QAPSY-17-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 118
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام کوشکی

ایران، تهران، دانشکده روانشناسی دانشگاه شهید بهشتی

علی حاجتی

دانشگاه شهید چمران

چکیده

هدف: غرور به مثابه یک هیجان پیشرفت خودآگاه، در بافت پیشرفت، یک تجربه هیجانی متداول، تلقی می شود و برای فهم انگیزش پیشرفت و کنش وری تحصیلی یادگیرندگان از نقش بااهمیتی برخوردار است. براین اساس، مطالعه حاضر با هدف تحلیل روان سنجی نسخه فارسی مقیاس غرور تحصیلی در بین دانشجویان ایرانی انجام شد. روش: در این پژوهش همبستگی، ۲۵۰ دانشجو (۱۴۰ دختر و ۱۱۰ پسر) که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند به نسخه تجدیدنظرشده پرسش نامه هدف پیشرفت (الیوت و مورایاما، ۲۰۰۸)، نسخه تجدیدنظرشده مقیاس ارزیابی تنیدگی (رویلی، رویسچ، جاریکا و واگن، ۲۰۰۵) و مقیاس غرور تحصیلی (باچنر، پکران و لیچتنفیلد، ۲۰۱۸) پاسخ دادند. یافته ها: نتایج تحلیل عاملی تاییدی با تکرار ساختار دوعاملی مقیاس غرور تحصیلی شامل غرور خودمحور و غرور دگرمحور از روایی درونی مقیاس غرور تحصیلی، حمایت کرد. علاوه بر این، نتایج مربوط به روابط بین وجوه غرور تحصیلی با جهت گیری های هدفی و فرایندهای ارزیابی شناختی، شواهد مضاعفی را در دفاع از روایی بیرونی مقیاس غرور تحصیلی فراهم آورد. نتیجه گیری: در مجموع، نتایج پژوهش حاضر موافق با مواضع نظریه کنترل ارزش هیجانات پیشرفت، با تاکید بر ضرورت تحلیل و فهم مشخصه های کنشی سازه غرور تحصیلی، در قلمرو هیجانات پیشرفت مثبت و منفی، شواهد مضاعف و قابل دفاعی را در دفاع از مطالعه هیجانات پیشرفت در دو قالب هیجانات منفرد و معطوف بر یک تجربه واحد و البته، در ساحت هیجانات چندگانه مثبت و منفی، فراهم آورد.

کلیدواژه ها

مقیاس غرور تحصیلی, هیجانات پیشرفت, هدف های پیشرفت, ارزیابی های شناختی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.