بررسی تاثیر مشخصات جریان ورودی جانبی بر جریان اصلی با استفاده از مدل سازی عددی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت جامع حوزه های آبخیز، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IWM-3-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 102
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا رئیسی دهکردی

دانشجوی دکتری گروه مدیریت ساخت و آب، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

امیر حسین یگانه مظهر

دانشجوی دکتری گروه مدیریت ساخت و آب، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

فرزانه خرد زارع

دانش آموخته کارشناس ارشد عمران، گرایش مدیریت منابع آب

چکیده

اهمیت آب در زندگی امروزه، باعث شده است تا همواره انسان به فکر انتقال و انحراف جریان های موردنیاز به نفع بقا خود باشد. باید این واقعیت را پذیرفت که مسئله سیل هنوز به طور کامل حل نشده است و هدایت و منحرف کردن سیلاب جهت آبیاری هنوز مورد تقاضا است؛  بنابراین ارائه مدل های هیدرولیکی موثر جهت شبیه سازی جریان در کانال با جریان ورودی جانبی برای انتقال حداکثری دبی موردنیاز است. در اثر برخورد جریان کانال جانبی به جریان اصلی تغییراتی در الگوی جریان عبوری از کانال اصلی ایجاد می شود که به نسبت دبی جریان، زاویه بین دو کانال و غیره وابسته است. جریان های کانال های متقاطع به­طور پایه سه بعدی هستند. برای راستی آزمایی نتایج نرم افزار عددی از مدل وبر و همکاران که روی یک کانال مستطیلی با زاویه تقاطع ۹۰ درجه و شیب صفر انجام شده، استفاده شده است. در نهایت، دقت نتایج مدل های آشفتگی با داده های آزمایشگاهی انطباق دارد و مدل در این زمینه RNG از دقت بالاتری برخوردار است. طبق نتایج مشخص شد، بعد از تقاطع در پایین دست کانال اصلی ناحیه جدایی جریان تشکیل می شود. این ناحیه به دلیل جریان چرخشی موجود در آن سبب رسوب گذاری بیشتری در دیواره داخلی کانال اصلی بعد از تقاطع می شود که این موضوع باعث ایجاد مشکلاتی خواهد شد. به علاوه با بررسی زاویه تقاطع دو کانال اصلی و جانبی مشخص شد که در زاویه ۳۰ درجه تقریبا ناحیه جدایی محو می شود ولی چون جریان ها با زاویه ای کم به هم می پیوندند، سرعت و انرژی جریان در محل تقاطع و بعد از آن نسبت به زاویه ۶۰ درجه بیشتر است. بنا بر آنچه در بررسی ها و مدل­سازی ها انجام شد، این موضوع که بهترین کانال متقاطع با زاویه­ای ۶۰ درجه است، تایید می کند.

کلیدواژه ها

تلاقی کانال ها, سطح مقطع کانال جانبی, زاویه کانال متقاطع مدل سازی, Flow-۳D

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.