اصل بین المللی احتیاط از دیدگاه قرآن کریم

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دهمین کنفرانس ملی پژوهش های نوین در تعلیم و تربیت، روانشناسی، فقه و حقوق و علوم اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: ABUCONPA10_030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 268
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر وطنی

۱- عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی تهران

فاطمه رخ

۲- دانشجوی دکتری دانشگاه خوارزمی تهران

محمود حکمت نیا

۳- عضو هیئت علمی دانشگاه تهران

سید علیرضا میرکمالی

۴- عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی تهران

چکیده

سلامت و محیط زیست دو مقوله با اهمیت و تاثیرگذار در زندگی فرد محسوب می شود. علی رغم دایره خطری که به طور روزافزون نسبت بدانها در گزارشات منعکس می شود، محققان و سیاستگذاران طی سال های اخیر برای حفظ سلامتی و محیط زیست اطرافمان، همچنین جهت دستیابی به رویه واحدی که از زیربناهای عقلائی و مردم پسند نیز برخوردار باشد، به اصل احتیاط استناد نمودند. اصل مذکور توانسته معیار جبران کننده نبود اطمینان علمی بوده و تاحد زیادی در مقابل خطرات محتمل محافظت نماید. قرآن کریم که معجزه پیامبر مکرم اسلام برای بشریت است ملاک خیر و سعادت ارائه می کند. در مقاله حاضر به مفهوم اصل بین المللی احتیاط در قرآن کریم، پس از اشاره به تعریف مجامع جهانی از اصل، با بررسی آیات و ارائه تعریف قرآنی پرداخته شد. تعریف قرآنی که طبق پژوهش حاضر بدان دست یافتیم عبارتست از: «حذر عقلائی، هوشمندانه و بادرایت در مواجهه با موقعیت های محتمل الضرری که عدم اطمینان علمی موجب نبود مسیر متقن گردیده با حفظ آمادگی همیشگی از انواع خطرات و ارج نهادن به سرمایه های انسانی با اقدام متناسب ارزشمندی که روش ها بدان راه می نمایند.» یافته ها در فهم و مقبولیت جهانی اصل موثر واقع شده و در مسیر معرفی دیدگاه متناسب بومی از آن نیز یاری رسان می باشد.

کلیدواژه ها

اصل احتیاط، علم، ریسک، حذر.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.