مذهب در ویس و رامین

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی ادبیات فارسی و پژوهشهای میان رشته ای
  • کد COI اختصاصی: NCPLIR01_165
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1345
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اصغر رستمی ابوسعیدی

عضو هیئت علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان و مدیر بازرسی وزارت علوم و تحق

مسلم مظفری

دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی

چکیده

منظومه دلاویز«ویس و رامین» از داستانهای روزگار اشکانیان، که متن آن به زبان پهلوی ( فارسی قبل از اسلام ) بوده؛ که فخرالدین اسعد گرگانی در دوران سلجوقیان ، آن را به رشته ی نظم کشیده است .اما آن چه ما در این رمان عاشقانه ، در جستار خویش جویای فهم آن هستیم، بحث مذهب است که آیا فخرالدین توانسته است در ترجمه ی خویش از مذهب و اعتقادات خویش بگذرد و آیین زردشتی را به تنهایی نقل کند؟ که ما در این مقاله به گرد آوری عقاید زردشتی و عقاید اسلامی، که شاعر از دوران خویش متأثر بوده؛ می پردازیم. کاری به باورهای عامیانه ی آن دو مذهب که هر کدام رساله جداگانه هستند ؛ نداریم . هدف ما بیشتر آشکار کردن عقاید و باورهای اسلامی شاعر در ترجمهی این منظومه است؛ که گذشته از زیبایی های ادبی آن ، ترجمه ی «مغلوطه» را ارائه کرده؛ و خوانندگان را در عقاید این دو مذهب مبهوت گذاشته است . حال به مقایسه ی شمه ای از عقاید آن دو مذهب و تقابل آنها می پردازیم.

کلیدواژه ها

فخرالدین؛ اشارات قرآنی، عقاید اسلامی، عقاید زردشتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.