بررسی تحلیلی نگاره های کوکبی موجود در نسخه دیجیتال کتاب عجایب المخلوقات و غرایب الموجودات قزوینی با توجه به رویکرد بینامتنیت ژنت

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دهمین همایش علمی پژوهشی علوم تربیتی و روانشناسی، آسیب های اجتماعی و فرهنگی ایران
  • کد COI اختصاصی: PSCONF10_450
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 217
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الناز احمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد، رشته صنایع دستی، دانشکده هنر، دانشگاه سوره، تهران، ایران

مهدی خانکه

استادیار، دانشکده هنر و معماری،دانشگاه آزاد اسلامی دماوند، تهران،ایران

عسکر مرادی

مدرس گروه هنر، دانشکده هنر، دانشگاه سوره، تهران، ایران

چکیده

هیچ متنی مستقلی وجود ندارد و هر متن بینامتنی است که از متن های پیشین خویش سرچشمه گرفته است. بینامتنیت به عنوان یکی از شاخه های نشانه شناسی در تلاش است تا به کشف نمادها و عناصری که در متن آمده بپردازد. عجایب نامه ها کتاب هایی سرشار از تخیل و مملو از موجودات خیالی به دور از عقل همراه با نیروهای ماوراء الطبیعه و مغایر با واقعیت و طبیعت موجود هستند. به عنوان نمونه نسخه خطی از عجایب المخلوقات و غرایب الموجودات دارای تصاویری از حیوانات انسان نما، منقرض شده یا افسانه ای، انسان دو سر و امثالهم می باشند که نشان دهنده عمق این باورها در فرهنگ شفاهی یا کتبی دوران خویش هستند. با توجه به این موضوعکه بینامتنیت به دنبال آن است تا متون پیشین را در تار و پود متن های کنونی رمزگشایی کند، در این پژوهش سعی شده تا به تحلیل عجائب المخلوقات و غرایب الموجودات با توجه به رویکرد بینامتنت "ژرارژنت"پرداخته شود. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که در کتاب مورد بحث متن دوم یا تصاویر به طور مستقیم از متن نخست یا متن نوشتاری تاثیر پذیرفته اند. این نکته ثابت می کند بین این دو متن شکی در رابطه بینامتنیت وجود ندارد. البته رابطه متن و نگاره های عجایب المخلوقات و غرایب الموجودات بیشتر کامل کننده یکدیگر یا به عبارتی مکمل یکدیگر هستند. روش پژوهش کیفی-توصیفی و تحلیلی است و جامعه آماری آن شامل سه تصویر از نسخه دیجیتال عجایب المخلوقات و غرایب الموجودات قزوینی موجود در کتابخانه کنگره ملی آمریکا می باشد.

کلیدواژه ها

بینامتنیت، ژرار ژنت، زکریا قزوینی، کتاب عجایب المخلوقات و غرایب الموجودات، نگاره کوکبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.