بررسی تحلیلی نگاره های موجود در نسخه دیجیتال کتاب عجایب المخلوقات و غرایب الموجودات قزوینی از منظر اسطوره شناسی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دهمین همایش علمی پژوهشی علوم تربیتی و روانشناسی، آسیب های اجتماعی و فرهنگی ایران
  • کد COI اختصاصی: PSCONF10_449
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 408
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الناز احمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد، رشته صنایع دستی، دانشکده هنر، دانشگاه سوره، تهران، ایران

مهدی خانکه

استادیار، دانشکده هنر و معماری،دانشگاه آزاد اسلامی دماوند، تهران،ایران

عسکر مرادی

مدرس گروه هنر، دانشکده هنر، دانشگاه سوره، تهران، ایران

چکیده

اسطوره بینش جوامع ابتدایی و آغازین و تفسیر آن ها از جهان است که به گونه اسطوره ای جلوه می کند. باور و عقاید مذهبی و دینی انسان نخستین از اسطوره ا شروع می شود و سپس در زمان های متاخر به شکل ادیان نمایان می شود. انسان ها به کمک اسطوره، هستی و درون خود را در طبیعت تفسیر کرده، همچنین خود طبیعت را نیز بهتر می شناسند و آن را درک می کنند. شخصیت های اصلی اسطوره ها معمولا غیرانسان ها هستند، مانند خدایان، نیمه خدایان و دیگر شخصیت های ماوراء طبیعی. با این حال، دیگران نیز انسان، حیوانات، یا ترکیبات را در طبقه بندی اسطوره خود قرار می دهند. جهان عجیب و غریب عجایب نامه ها از تخیل، توهم، واقعیت و تردید سرشار است. در این جهان مرز بین واقعیت و غیر واقعیت مبهم و گنگ است و نوعی تفکر و خیال سیال بر متن سیطره دارد. بدین ترتیب می توان گفت که عجایب نامه ها ماهیتی منحصر به فرد در مقایسه با دیگر انواع ادبی دارند. وجود آن ها در رویارویی امر ممکن و غیر ممکن شکل می گیرد و از این رو است که عجایب نامه ها را گاه در زمره ژانر ادبیات عجیب تقسیم بندی می کنند که می توان از دیدگاه علم اسطوره شناسی آنها مورد تحلیل و بررسی قرار دارد. در این پژوهش که از نوع کیفی-تحلیلی و تفسیری است، کتاب عجایب المخلوقات قزوینی از منظر اسطوره شناسی مورد مطالعه قرارگرفته است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که تصویرگر در این کتاب موجوداتی از ترکیب های متنوع انسان-انسان، حیوان-حیوان و انسان-حیوان را با توجه به جهان بینی قزوینی خلق کرده است. تصویرگر نهایت سعی خود را کرده است تا همزمان هم از اسطوره های کهن استفاده کند و هم به اصول بیان شده در کتاب پایبند بماند.

کلیدواژه ها

اسطوره شناسی، زکریا قزوینی، کتاب عجایب المخلوقات و غرایب الموجودات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.