حمایت از قربانیان آزمایشات هسته ای

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش ملی روانشناسی جرم
  • کد COI اختصاصی: CPSYP01_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 123
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سحر کوهی مقدم

کارشناس ارشد حقوق جزا و جرم شناسی، دانشگاه شمال ،آمل ،ایران

یوسف نورایی

عضو هیات علمی و استادیار دانشگاه شمال آمل

چکیده

در این مقاله بر آنیم تا حمایت از قربانی ان آزمایشات هسته ای را تشریح و تبیین نماییم یکی از عمده ترین مصادیق به کارگیریسلاح شیمیایی در جریان مخاصمات مسلحانه مدرن، استفاده گسترده ارتش عراق از آن در جنگ تحمیلی بر علیه رزمندگان وغیرنظامیان ایرانی و حتی اتباع عراقی میباشد که در نتیجه آن هزاران تن شهید و یا مصدوم گردیده اند. در این میان و به سببلزوم حمایت یک دولت از اتباع خود، جمهوری اسلامی ایران هم با توجه به شدت آلام و آثار زیانبار وارده بر قربانیان ایرانی حملاتشیمیایی عراق و خانواده های ایشان، وظیفه تسهیل دادخواهی این افراد از مرتکبان حملات مزبور را بر عهده دارد. در همین راستاقوه قضاییه نیز به عنوان رکن قضایی کشور، تکلیف به تسهیل و مساعدت در دادخواهی داخلی قربانیان ایرانی حملات شیمیایی عراقاز طریق سازکارهای قضایی داخلی را بر عهده دارد . در این چارچوب، گرچه صلاحیت لازم برای ورود دادگاه های داخلی در این حوزهوجود دارد، اما با توجه به عدم جرم انگاری جنایات بین المللی در قوانین داخلی ایران، دادخواهی کیفری یا مدنی مصدومان شیمیاییایرانی و خانواده های ایشان از مقامات وقت عراق و همچنین افراد کمک کننده به تسلیح شیمیایی ارتش بعث عراق منوط به جرمانگاری دقیق جنایات بین المللی و از آن جمله، جرم به کارگیری سلاح شیمیایی به عنوان مصداقی از جنایت جنگی می باشد. از سویدیگر، با توجه به اصل مصونیت قضایی دولتها نزد دادگاه های یکدیگر، در حال حاضر تنها طرح مسئولیت بین المللی دولت آمریکادر دادگاه های داخلی ایران از جهت کمک به تسلیح ارتش عراق به سلاح های شیمیایی، آن هم در چارچوب اصل عمل متقابلامکان پذیر خواهد بود.

کلیدواژه ها

حمایت کیفری، جنایات بشری، سلاح های جنگی، حقوق بشر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.