شناسایی و پراکنش نژادها و پاتوتیپ های قارچ Ascochyta rabiei عامل برق زدگی نخود

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین جشنواره و همایش ملی نخود
  • کد COI اختصاصی: CHICKPEA01_030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 209
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشید محمودی

استادیار، معاونت موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، کرمانشاه

جواد اشرفی

مربی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام،

معصومه خیرگو

مربی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان،

بهروز فتاحی

کارشناس، معاونت موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، کرمانشاه،

چکیده

ارقام تجاری نخود مانند آرمان و آزاد هنگامی که برای نخستین بار به ترتیب در سالهای ۱۳۸۳ و ۱۳۸۷ در موسسه تحقیقات کشاورزی دیم معرفی شدند، مقاوم به بیماری برقزدگی بودند که در سالهای اخیر وقوع نسبتا شدید بیماری روی این ارقام مشاهده گردید، و این امر ناشی از تنوع ژنتیکی و افزایش بیماریزایی جمعیت بیمارگر به سوی پرآزاری میباشد. برای تعیین ساختار جمعیتی قارچ Ascochyta rabiei عامل بیماری برق زدگی نخود در مناطق اصلی کشت نخود در استانهای کرمانشاه، ایلام و گلستان مطالعه ای به منظور شناسایی و پراکنش نژادها و پاتوتیپها انجام گرفت. برای نیل به این هدف سه مجموعه استاندارد و جهانی از ژرم پلاسمهای افتراقی نخود مورد استفاده قرار گرفت. جدایه های بیمارگر مناطق مختلف براساس درجه بیماریزایی و پرآزاری روی گروه های ارقام افتراقی تعیین پاتوتیپ و نژاد گردیدند. نتایج نشان داد که نژادهای ۱ و ۳ از ایلام و نژاد ۱ از کرمانشاه در قالب پاتوتیپ )۱حداقل بیماریزایی) ، نژاد ۴ و ۵ از کرمانشاه و ایلام در قالب پاتوتیپ ۲ (نسبتا پرآزار)، و نژاد ۶ از گلستان و کرمانشاه در قالب پاتوتیپ ۳ (بسیار بیماریزا )، به تناوب در سال-های مختلف زراعی ظاهر گردیدند و غالبیت داشتند. پاتوتیپ ۱ با حداقل بیماریزایی باعث مرگ ILC۱۹۲۹ گردید، اما قادر به ایجاد بیماری در ILC۴۸۲ و ILC۳۲۷۹ نبود. پاتوتیپ ۲ باعث مرگ ILC۱۹۲۹ و ILC۴۸۲ گردید، اما ILC۳۲۷۹ مقاوم بود. پاتوتیپ ۳ با حداکثر بیمایزایی، باعث بیماری و حساسیت روی ارقام ILC ۱۹۲۹ , ILC ۴۸۲ , ILC ۳۲۷۹ گردید.

کلیدواژه ها

نخود، پرآزاری، بیماری برق زدگی، پاتوتیپ، نژاد فیزیولوژیک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.