کاربرد تحقیقات کمی در نقد ادبی و سبک شناسی

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی ادبیات فارسی و پژوهشهای میان رشته ای
  • کد COI اختصاصی: NCPLIR01_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2451
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود صادق زاده

عضو هیئت علمی دانشگاه

چکیده

اصلیترین مطالعات و پژوهش های ادبی، شامل : ادبیات نظری، تاریخ ادبیات، سبک شناسی، فنون ادبی، نقد ادبی و ادبیات تطبیقی است، که در این میان، نقد ادبی و سبکشناسی از جایگاه ویژهتری برخوردار است. پژوهشهای ادبی به لحاظ ماهیت داده ها، بی شتر جزء تحقیقات کیفی هستند، زیرا تحقیقات کمی بیشتر به تحلیل های آماری و نمادهای ریاضی تکیه دارند، در حالی که تحقیقات کیقی بیشتر بر تجزیه و تحلیل عقلی و استدلالی و روش های تفسیری و تأویلی بنا شدهاند. از این رو، ویژگی هایی همچون کیفی بودن و انعطاف پذیری، تفسیر، تحلیل، چند بعدی وتلفیقی,چند رشته ای و بین رشته ای و ضرورت مشارکت خو اننده در فهم متون و تأثیر زمینه ها و عوامل گوناگون اجتماعی، سیاسی و اقتصادی، پژوهش های ادبی را با تحقیقات علوم دیگر آشنا میسازد.با این حال، امروزه تحت تأثیر نظریه ها و شیوه های عل وم تجربی، تحقیقات کمی نیز در پژوهشهای ادبی، به ویژه در نقد توصیفی و عینی ، سبکشناسی و زبانشناسی راه یافته است. در نقد توصیفی و عینی، یک اثر ادبی را از جنبه های ساختاری، نگارشی و محتوایی تجزیه و تحلیل، مقایسه و ارزیابی و نتایج آن را به صورت کمی و آماری برای اهداف مشخّص ارائه میکنند. یا در سبک شناسی، بسامد واژگان، ترکیبات، موتیف ها و عبارات و جملات را به وسیله ی جدول ها و نمودارهای مناسبی، محاسبه، سنجش و ارزیابی می کنند . در واقع نقد عینی، ویژگی ها و مختصات اثری را به شیوه ی استقرایی و دقیق، تعیین و یا شخصیت فکری، فرهنگی و ادبی، شاعر یا نویسنده ای را با توجه به شاخصهای معین بر نمودارهایی مشخّص میکنند. مسایل و موارد یاد شده، با استفاده از دیدگاه های صاحب نظران و محقّقان تحلیل، بررسی و مقایسه و شیوه هایی کاربردی برای بهره جستن از تحقیقات کمی در پژوهشهای مربوط به سبکشناسی و نقد ادبی نیز ارائه شده است.

کلیدواژه ها

پژوهش های ادبی، نقد عینی و توصیفی، سبک شناسی، تحقیقات کمی، تجزیه و تحلیل اطّلاعات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.