تاثیر تمرین تناوبی سرعتی با تکرارهای کوتاه بر عامل نورون زایی مشتق شده از مغز در هیپوکامپ، یادگیری و حافظه فضایی موش های صحرایی بالغ ویستار

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوماهنامه فیض، دوره: 27، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_FEYZ-27-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 173
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم افشانی

Department of Exercise Sciences, Faculty of Humanities, Shahed University, Tehran, I.R. Iran.

اسماعیل نصیری

Department of Exercise Sciences, Faculty of Humanities, Shahed University, Tehran, I.R. Iran.

محسن خلیلی

Neurophysiology Research Center, Shahed University, Tehran, I.R. Iran.

چکیده

سابقه و هدف: ممکن است شدت های مختلف ورزش، تاثیر متفاوتی بر سطح عامل نورون زایی مشتق شده از مغز (BDNF) داشته باشند؛ بنابراین هدف این پژوهش، مشخص کردن اثر تمرین تناوبی سرعتی با تکرارهای کوتاه بر سطح BDNF هیپوکامپ، یادگیری و حافظه فضایی در موش های صحرای بالغ بود. مواد و روش ها: در این راستا شانزده سر موش صحرایی نژاد ویستار تصادفی به دو گروه کنترل (۸=n،CO) و تمرین SIT (۸=n،EX) تقسیم شدند. تمرین به مدت ۸ هفته، هفته ای ۳ جلسه، با ۹-۴ تکرار ۱۰ثانیه ای و استراحت ۱دقیقه ای انجام شد. در پایان، یادگیری و حافظه حیوانات با دو روش آزمون ماز Y و شاتل باکس ارزیابی شد. ۴۸ ساعت پس از آزمون، موش ها بیهوش شدند و بافت هیپوکامپ جدا و سطح BDNF آن در هموژن بافت هیپوکامپ سنجیده شد. روش آماری تی مستقل برای تجزیه وتحلیل داده ها در سطح آلفای ۰۵/۰ به کار رفت. نتایج: تحلیل آماری داده ها نشان داد که میزان BDNF هیپوکامپ EX به طور معنی داری نسبت به CO بالاتر است (۰/۰۰۱> P)؛ درحالی که بین دو گروه از نظر نتایج آزمون های رفتاری ماز Y و شاتل باکس تفاوت معنی داری مشاهده نشد (۰/۰۵< P). نتیجه گیری: با توجه به یافته های پژوهش حاضر، به نظر می رسد SIT با صرف زمان بسیار کمتر (۴۰-۳۰ دقیقه در هفته) نسبت به سایر پروتکل های تمرینی می تواند به افزایش میزان BDNF بافت هیپوکامپ در موش صحرایی کمک کند؛ اما بر یادگیری و حافظه تاثیر مثبت یا منفی ندارد.

کلیدواژه ها

Sprint interval training, Brain-derived neurotrophic factor, Learning and memory, Rats, تمرین تناوبی سرعتی, عامل نورون زایی مشتق شده از مغز, یادگیری و حافظه, موش صحرایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.