تحلیل پیشرانه ای موثر بر سرمایه فکری در دانشگاه علوم انتظامی از دیدگاه اعضای هیئت علمی
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: دومین کنفرانس تحقیقات کاربردی علوم انسانی در مدیریت، مهندسی صنایع، اقتصاد و حسابداری
- کد COI اختصاصی: MIEEACONF02_022
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 197
نویسندگان
استادیار گروه مدیریت، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان، زاهدان، ایران
دانشجوی دکتری مدیریت دولتی، دانشکده مدیریت و علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان، ایران
چکیده
از دیدگاه استراتژیک، سرمایه فکری یکی از محرک های اصلی رشد و توسعه سازمان ها است. این دارایی هاینامشهود به منظور خلق دانش و ارتقای عملکرد مراکز آموزش عالی مورد استفاده قرار می گیرند. لذا در اینپژوهش، به ارزیابی و رتبه بندی شاخص های سنجش سرمایه فکری در دانشگاه علوم انتظامی از دیدگاهاعضای هیئت علمی پرداخته شده است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، یک نوع تحقیقتوصیفی- پیمایشی میباشد. جامعه آماری پژوهش، اعضاء هیئت علمی دانشگاه علوم انتظامی امین به تعداد۳۵۰ نفر میباشد و برای این تحقیق ۶۰ نفر از بین آنها انتخاب شدند. این پژوهش در دو مرحله صورتگرفت: مرحله اول شناسایی شاخص های سنجش سرمایه فکری بود. که در این مرحله ۱۴ شاخص بیشترینتاثیر را در دانشگاه علوم انتظامی داشت که در قالب پرسشنامه ارجحیتبندی شاخص در بین جامعه آماریتحقیق توزیع شدند که روایی آن مورد تایید اساتید و خبرگان بود و پایایی مرحله شناسایی با استفاده ازروش آلفای کرونباخ و نرمافزار SPSS؛ ۰/۹۵۹ محاسبه شد. اعتماد و پایایی پرسشنامه استاندارداز AHP از طریق نرخ ناسازگاری سنجیده میشود. نرخ ناسازگاری رتبه بندی کلیه شاخص ها در این تحقیق ۰/۰۷ بدست آمد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار Expert Choice استفاده گردیده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که رابطه معناداری بین مولفه های زیربنایی شاخص های سنجش سرمایه فکریوجود دارد. در مرحله دوم، این شاخص ها از طریق جمع آوری پرسشنامه های توزیع شده رتبه بندی شدند.در نهایت، شاخص ها در سه گروه الف) سرمایه انسانی، ب) سرمایه ساختاری، ج) سرمایه رابطه ای تعریفگردید. بعد از این مرحله زیر شاخص ها با تکنیک تحلیل سلسله مراتبی رتبه بندی گردیدند.کلیدواژه ها
سرمایه فکری، دانشگاه، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه رابطه ایمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.