بررسی رابطه بین میزان رعایت هنجارهای اجتماعی و میزان رضایت شغلی (مطالعه موردی: معلمان شهر مشهد)

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: مجله جامعه شناسی ایران، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSI-11-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 151
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود حاجی زاده میمندی

عضو هیات علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه یزد

اکبر زارع شاه آبادی

عضو هیات علمی دانشگاه یزد

محمود لعل سجادی

کارشناس ارشد جامعه شناسی دانشگاه یزد

چکیده

هنجارهای اجتماعی، مقررات و انتظاراتی هستند که از طریق آن جامعه رفتار اعضای خود را هدایت می کند. رعایت هنجارهای اجتماعی موجب افزایش حمایت اجتماعی، همکاری و مشارکت در فعالیت ها و در نتیجه بهبود اوضاع سازمان و بالطبع رضایت شغلی افراد می گردد. هدف مقاله حاضر بررسی رابطه بین رعایت هنجارهای اجتماعی و رضایت شغلی در معلمان شهر مشهد می باشد. روش پژوهش در این مطالعه، پیمایش و به لحاظ زمانی مقطعی می باشد. جمعیت آماری تحقیق معلمان شهر مشهد بوده که تعداد ۲۹۸ نفر از آن ها از طریق فرمول کوکران و به روش نمونه گیری طبقه ای نسبی مورد بررسی قرار گرفته اند. داده ها با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته برای اندازه گیری هنجارهای اجتماعی و پرسش نامه استاندارد رضایت شغلی که اعتبار آن ها به روشی محتوایی و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ اندازه گیری شد جمع آوری شده است. براساس نتایج این تحقیق، میانگین نمره رعایت هنجارهای اجتماعی ۵/۷۰ و میانگین نمره رضایت شغلی پاسخ گویان ۵۴/۶۸ بوده است. متغیرهای جنس، سن و سطح تحصیلات تاثیر معناداری بر رضایت شغلی نداشته اما تاهل، مقطع تحصیلی و رعایت هنجارهای اجتماعی و ابعاد آن بر رضایت شغلی تاثیر معناداری داشته است. تحلیل رگرسیون نشان می دهد که پنج متغیر سابقه کار، جنسیت و هنجارهای کنش مشترک، احساس اثربخشی و ارزش زندگی حدود ۱۸درصد واریانس رضایت شغلی معلمان را تبیین می کنند.

کلیدواژه ها

هنجارهای اجتماعی, رضایت شغلی, کنش مشترک, احساس اثربخشی, معلمان, مشهد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.