تحلیل موانع و توانمندسازهای هماهنگی عملیات لجستیک در زنجیره تامین بشردوستانه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش در مدیریت تولید و عملیات، دوره: 12، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JPOM-12-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 91
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا جلالی

گروه مدیریت صنعتی، دانشکده کسب و کار و اقتصاد، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران

هادی بالویی جامخانه

گروه مدیریت صنعتی، دانشکده کسب و کار و اقتصاد، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران

رضا شاهین

COSYS-ESTAS, University of Gustave Eiffel, France

چکیده

یکی از موارد مهم جهت بهبود بهرهوری در عملیات لجستیک امداد بشردوستانه، ایجاد هماهنگی بین بازیگران و ذینفعان متعدد میباشد. این تحقیق در همین راستا و با هدف شناسایی عوامل موثر بر ایجاد هماهنگی در زنجیره تامین بشردوستانه و ارائه راهکارهای مناسب صورت گرفته است. بدین منظور از تکنیکهای نقشه شناختی فازی، مدلسازی معادلات ساختاری و تحلیل اهمیت- عملکرد استفاده شد.بررسی ادبیات موضوع و مصاحبه با خبرگان و مسئولان، منجر به شناسایی ۱۸ عامل اثرگذار بر ایجاد هماهنگی در زنجیره تامین بشردوستانه شده است که در پنج دسته عوامل استراتژیک، زیرساختی، فرهنگی، فرآیندی و منابع مالی و غیرمالی قرار گرفتند. تحلیل عوامل با استفاده از نقشه شناختی فازی نشان داد که انسجام فرهنگی و همکاری بین بازیگران به عنوان محوریترین عنصر شناسایی گردید. همچنین ترسیم مدل ساختاری تفسیری عوامل اصلی نشان داد که عوامل استراتژیک، زیرساختی و فرهنگی در سطح پایه قرار گرفتند. بعلاوه در این تحقیق از تحلیل اهمیت- عملکرد نیز استفاده شد، که نتایج نشان داد جهت دستیابی بهتر به هماهنگی در عملیات امدادرسانی میبایست برنامهریزی بلندمدت، ارائه آموزشهای کارآمد، موثر و برنامهریزی شده و همچنین یادگیری متقابل، مورد توجه قرار گیرد. یک ملاحظه کاربردی بالقوه اینست که بازیگران دگیر امداد رسانی، از مکانیزم های ارائه شده همچون برنامه ریزی عملیاتی و استراتژیک استفاده میکنند و همچنین ملاحظه اجتماعی مهم اینست که با ایجاد اعتماد و در نظر گرفتن ملاحظات فرهنگی میتوان به هماهنگی بهتر بازیگران در امدادرسانی بحران کمک نمود.

کلیدواژه ها

زنجیره تامین بشردوستانه, هماهنگی, نقشه شناختی فازی, مدل ساختاری تفسیری, تحلیل اهمیت- عملکرد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.