طراحی و روان سنجی ابزار دیداری درک خطر برای کودکان پیش دبستانی دارای اوتیسم: یک مطالعه توصیفی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، دوره: 22، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_RUMS-22-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 127
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمانه بهزادپور

سعید اکبری زرذخانه

حمیدرضا پوراعتماد

سهیلا سرداری

چکیده

زمینه و هدف: بررسی توانایی درک خطر در کودکان دارای اوتیسم نیازمند وجود ابزارهای ساده و دیداری است. لذا پژوهش حاضر با هدف ساخت و تعیین ویژگی­های روان­سنجی ابزار دیداری درک خطر در کودکان پیش دبستانی دارای اوتیسم انجام شد. مواد و روش­ها: در پژوهش توصیفی حاضر، گروه نمونه شامل ۸۲ کودک ۳ تا ۵ ساله دارای اوتیسم در سال ۱۳۹۹ در شهر تهران بودند. برای طراحی این ابزار، محرک­هایی که در پیشینه پژوهش به عنوان محرک­های تهدیدآمیز و خطرناک معرفی و مورد استفاده قرار گرفته بودند، استخراج و بر اساس آن­ها آزمون طراحی شد. به منظور بررسی روایی از روایی محتوایی، روایی همگرا و روایی افتراقی و جهت بررسی پایایی، از پایایی بازآزمایی و پایایی بین ارزیاب­ها استفاده شد. یافته­ها: نتایج نشان داد که بنا بر نظر متخصصان، ابزار از روایی محتوایی مطلوبی برخوردار است. ضریب همبستگی Pearson بین نمره کودک در ابزار طراحی شده با نمره داده شده توسط مادر و مربی به توانایی درک خطر کودک و نمره کودک در آزمون اضطراب  Spenceبه ترتیب ۶۳/۰، ۸۱/۰ و ۴۱/۰ بود که حاکی از روایی همگرای مطلوب  ابزار بود. هم­چنین، تفاوت معنادار بین کودکان عادی و اوتیسم، تاییدی بر روایی افتراقی ابزار بود (۰۰۳/۰=P). ضرایب همبستگی درون رده ای پایایی بازآزمایی و بین ارزیاب­ها به ترتیب ۸۱/۰ و ۷۱/۰ به دست آمد. نتیجه­گیری: یافته­ها نشان داد که ابزار سنجش درک خطر ابزاری معتبر و روا برای سنجش درک خطر در کودکان پیش دبستانی دارای اوتیسم است و می­تواند در پژوهش­های روان­شناختی و موقعیت­های بالینی استفاده شود. واژه های کلیدی: اوتیسم، درک خطر، روایی، پایایی

کلیدواژه ها

Autism, Threat perception, Validity, Reliability, اوتیسم, درک خطر, روایی, پایایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.