شیوه های کاربرد سازه دستوری "واژه عطف" در متون ادبی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پژوهشنامه زبان ادبی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JRLL-1-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 214
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هوشنگ مرادی

گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.

مصطفی گرجی

گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

علی امینی

گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

چکیده

در زبان فارسی کلمه­ های مرکبی که با الگوی ساختاری «واژه + و + واژه = واژه» ساخته می­ شوند، واژه­ عطف می­ خوانند. این نام گذاری بر کلمه و مرکب بودن این نوع سازه­ ها در تقابل با ترکیب و گروه نحوی همپایه تاکید می ­کند. با توجه به مطالعات زبانی و دستوری که پیشینه پژوهش حاضر بوده و از جنبه­ های گوناگون به ویژگی­ های ساختاری و معنایی این سازه مرکب و تبیین روابط میان پایه­ های آن پرداخته ­اند، واژه­ عطف متناسب با ساختار غالبا معنای ترکیبی و تصویر روشنی دارد که در راستای اهداف نوواژگانی و مقوله ­سازی در زبان فارسی کاربرد می ­یابد. مقاله حاضر ضمن توجه به این ویژگی­ ها، به توصیف و تحلیل کیفی کاربردهای این ساخت دستوری در پیکره ­ای متشکل از چند متن ادبی پرداخته است. یافته­ های تحقیق نشان می­ دهد که اجزای این سازه مرکب با توجه به ساخت نحوی آن هم­آیی واژگانی، و استقلال نمایشی دارند و با این ویژگی ­ها جابه­ جایی، تفکیک، و تغییر ترتیب آن ها در متون ادبی روایی و رواج یافته است. ازاین رو، خمسه نظامی عرصه کاربردهای بی ­پروای گونه مرکب عطفی است، کاربرد مرکب اتباعی و اصوات مرکب عطفی در شعر مولانا تشخص دارد، و اصوات مرکب عطفی در شعر نیمایی و غزل معاصر دارای بسامد است. نوعی یکسان انگاری میان سازه واژه ­عطف با ساخت نحوی همپایه در متون ادبی محسوس است تا آنجا که در متون معتدلی همچون شعر سعدی و غزل حافظ، چیدمان و توزیع نحوی کلام به گونه ­ای است که تشخیص مرکب عطفی از گروه نحوی همپایه با دشواری بیشتری همراه است.

کلیدواژه ها

ساخت دستوری, سازه مرکب, گروه نحوی, همپایگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.