بررسی تاثیر تجارت الکترونیک و هزینه های تحقیق و توسعه بر توسعه اقتصادی کشورهای منتخب خاورمیانه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت بازرگانی و علم اطلاعات، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_BMIS-1-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 136
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سامان اطهری

کارشناس ارشد علوم اقتصادی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دهاقان، دهاقان، ایران

تیمور محمدی

کارشناس ارشد علوم اقتصادی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دهاقان، دهاقان، ایران

چکیده

امروزه توسعه کشور در گرو توسعه صنعت فن آوری اطلاعات است که تجارت الکترونیک و افزایش هزینه های تحقیق و توسعه ((R&D یکی از اجزای مهم و اصلی آن می باشد. با توجه به تاثیر تجارت الکترونیک و R&D در اقتصاد ملی، ارتباط بین صنعت تجارت الکترونیک و رشد اقتصادی بسیار مهم است. روشن است که تجزیه و تحلیل میزان تاثیر تجارت الکترونیک در اقتصاد به منظور یافتن مزایا و مشکلات توسعه تجارت الکترونیک نشان دهنده این است که استفاده از ساختار صنعت تجارت الکترونیک سهم بیشتر و مثبت تری در توسعه اقتصاد ملی دارد. از این رو در این مقاله تاثیر تجارت الکترونیک و هزینه های تحقیق و توسعه به همراه اندازه دولت و هزینه های بهداشتی بر توسعه اقتصادی در ۹ کشور منتخب در حوزه خاورمیانه با استفاده از روش پنل دیتا مدل (GLS) در دوره زمانی ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۵ بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که تجارت الکترونیک و تحقیق و توسعه تاثیر مثبت و معناداری بر GDP (تولید ناخالص داخلی) سرانه دارند. در بین متغیرهای مدل بیشترین میزان تاثیر مربوط به متغیر هزینه های تحقیق و توسعه است و کمترین اثر را متغیر اندازه دولت دارد. براساس نتایج مطالعه توصیه می شود که به دلیل اهمیت تجارت الکترونیک و تحقیقات در توسعه اقتصادی و رفاه اجتماعی، دولت ها سیاست های مناسب و شرایط لازم را برای گسترش این موضوع اتخاذ کنند.

کلیدواژه ها

تجارت الکترونیک, هزینه های تحقیق و توسعه, توسعه اقتصادی, کشورهای خاورمیانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.