شناسایی و طبقه بندی ناهنجاری های فشار سطح دریا در شمال اقیانوس هند

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و فناوری دریا، دوره: 27، شماره: 105
  • کد COI اختصاصی: JR_MSTJ-27-105_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 241
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد ذادق آبادی

مربی علوم دریایی -دانشکده ناوبری و فرماندهی-دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره)

حسین ملکوتی

استاد گروه علوم غیرزیستی جوی و اقیانوسی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

علی محمدی

استادیار گروه علوم دریایی، دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره)، نوشهر، ایران

چکیده

چکیدهدر منطقه شمال اقیانوس هند شامل خلیج بنگال و دریایی عربی در فصل های بهار و پاییز( فصول قبل و پس از فصل بادهای موسمی(فصل تابستان))، شرایط جو-اقیانوس می توانند محیطی مستعد برای ایجاد و تقویت طوفان های حاره ای گردد. طوفان های شدید در صورت رسیدن به سواحل کشورهای حاشیه اقیانوس هند سبب آسیب های جانی و مالی شوند. میزان متغیرهای جوی-اقیانوسی در ایجاد و تقویت طوفان های حاره ای موثر هستند که می توان به فشار سطح دریا، دمای سطح دریا و سرعت باد اشاره نمود. این متغیرها همراه با توسعه طوفان عمیق تر شده و با تضعیف طوفان به شرایط عادی قبل از طوفان تبدیل می شوند؛ بنابراین از این متغیرها می توان برای شناسایی ناهنجاری سطحی جو-اقیانوس و طوفان حاصل از آن استفاده کرد. فشار سطح کمیتی است که همراه با چرخه رشد یک چرخند حاره ای، توسعه و تضعیف پیدا می کند. مهمترین خصوصیت یک چرخند حاره ای شکل گیری خطوط بسته هم فشاری اطراف مرکز می باشد که موجب می شود بتوان با استفاده از ابزارهای آمار و احتمال( تحلیل های آماری فضایی–زمانی رخدادها بصورت اقلیمی) و فشار مرکز چرخند برای شناسایی ناهنجاری اقدام کرد. برای شناسایی مراکز کم فشار از روش آماری صدک یا درصدی استفاده شده است. درصدهای ۵/۹۷ و ۹۹ بعنوان آستانه رخداد یک ناهنجاری شناخته می شوند. بنابراین در این پژوهش برای شناسایی ناهنجاری های فشارسطح دریا در یک بازه ۴۱ ساله (۲۰۲۰-۱۹۸۰) از روش ۵/۹۷ و ۹۹ درصد فشار میانگین سطح دریا استفاده شده است. از نتایج اصلی این پژوهش این است که مقادیر فشار در بازه زمانی سالیانه و ماهیانه (برای هر ماه میلادی) برای تعیین ناهنجاری فشاری محاسبه شده است و با استفاده از مقادیر آستانه سالیانه و ماهیانه میانگین فشار سطح، ناهنجاری های فشاری در شمال اقیانوس هند تعیین شده اند. ناهنجاری های تعیین شده با داده های سازمان هواشناسی هند و مرکز مشترک هشدار طوفان شمال اقیانوس هند مقایسه شده است و تطابق خوبی بین طوفان های شناسایی شده با الگوریتم این مقاله و طوفان های گزارش شده مرکز مشترک هشدار طوفان شمال اقیانوس هند (۵/۹۴ درصد) و سازمان هواشناسی هند (۳/۸۸ درصد) وجود دارد.

کلیدواژه ها

ناهنجاری جو-اقیانوس, طوفان حاره ای, فشار سطح دریا, صدک, آستانه درصدی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.