چگونگی شکستگی بهنگام زمین لرزه ۲۰۰۵ زرند استان کرمان، در جنوب شرق ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: بیستمین کنفرانس ژئوفیزیک ایران
  • کد COI اختصاصی: GCI20_101
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 91
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا قیطانچی

استاد، موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران

چکیده

در این مقاله ، چگونگی شکستگی بهنگام زمین لرزه سال ۲۰۰۵ زرند کرمان مورد مطالعه قرار می گیرد. امواج حجمی ثبت شده در میدان دور از زمین لرزه اصلی مدلسازی می شوند تا تغییرات زمانی و مکانی لغزش روی صفحه گسل تخمین زده شود. اطلاعات مطالعات میدانی و فعالیت پسلرزه ها بعنوان اطلاعات کمکی مورد استفاده قرار می گیرند. توابع تانسور ممان با برگردان شکل موج محاسبه شدند. نتیجه محاسبه ، سازوکاری عمدتا رورانده با گسل مسبب شرقی غربی همراه بود که بلوک شمالی نسبت به بلوک جنوبی بسمت بالا حرکت نموده است . ممان لرزه ای ۱۰۱۹ ×۲.۰ و بزرگی گشتاوری Mw=۶.۸ می باشند. توزیع استاتیکی لغزش روی صفحه گسل که از طریق برگردان موج تعیین شد، نشان می دهد شکستگی با دامنه لغزش بیش از ۴/۰ متر دارای طولی حدود ۴۰ کیلو متر و شکستگی با دامنه لغزش بیش از ۸/۰ متر دارای طولی حدود ۳۰ کیلو متر می باشد . تمرکز لغزش با دامنه بیش از ۲ متر در مرکز با طولی حدود ۵ کیلومتر می باشد. بیشترین دامنه لغزش حدود ۲/۲ متر تخمین زده می شود. دامنه متوسط شکستگی حدود ۲/۱ متر برآورد گردید. شکستگی بهنگام زمینلرزه در مرکز شروع و بصورت دو طرفه گسترش پیدا نموده است .

کلیدواژه ها

زمین لرزه زرند، لرزه خیزی کرمان، پارامترهای چشمه ، مدلسازی شکل موج.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.