واکاوی آسیبهای روانی _ اجتماعی اعتیاد به فضای مجازی در نوجوانان ۲۰_۱۲ سال شهر شیراز: یک مطالعه کیفی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نوزدهمین کنفرانس ملی روانشناسی، علوم اجتماعی و تربیتی
  • کد COI اختصاصی: SEPP19_037
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 115
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

موسی چوپانی

دکتری مشاوره، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

اشرف گچینی پورخمیری

کارشناسی ارشد روانشناسی تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین الملل، قشم ایران.

مهدی فراستی

کارشناسی ارشد الهیات و معارف اسلامی، ، دانشگاه، ایلام. ایران.

لیلا احراری

کارشناسی علوم قرآن و حدیث (الهیات و معارف اسلامی)، دانشگاه غیرانتفاعی علوم قران و حدیث، قم، ایران

زهرا عبدالهی

کارشناسی روانشناسی عمومی، دانشگاه پیام نور مرکز بوانات، شیراز. ایران

چکیده

هدف: گسترش فناوریهای نوین اطلاعاتی _ ارتباطی و توسعه ی فضای مجازی ضمن سودمندیهای فردی و اجتماعی، با آسیب-های روانی و اجتماعی زیادی در بعد فردی و اجتماعی همراه میباشد. هدف پژوهش حاضر واکاوی آسیبهای روانی _ اجتماعی اعتیاد به فضای مجازی در نوجوانان ۲۰_۱۲ سال شهر شیراز میباشد.روش: این مطالعه به روش کیفی و با استفاده از رویکرد پدیدارشناسی انجام گردید. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام نوجوانان ۲۰ _ ۱۲سال شهر شیراز در سال ۱۴۰۲ بود ، که از میان آنها با استفاده از شیوه ی نمونه گیری هدفمند تعداد ۲۰ نوجوان که از فضای مجازی استفاده میکردند برای شرکت در پژوهش انتخاب شدندو مورد مصاحبه قرارگرفتند. همه مصاحبه ها ضبط و سپس خط به خط دست نویس شدو درنهایت با استفاده از روش تحلیل تفسیری دیکلمن، آلن و تانر ( Diekelmann, Allen, & (Tanner تحلیل گردید.یافته ها: ۲۰ مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد و تحلیل داده های حاصل از مصاحبه منجر به شناسایی و طبقهبندی ۲۱ زیرمضمون و ۴ مضمون اصلی در زمینه آسیبهای روانی _ اجتماعی (انزوای اجتماعی، آزارهای کلامی، عاطفی و جنسی، ایجاد روابط ناسالم و بحران هویت) شد.نتیجه گیری نتایج: حاصل از پژوهش حاضر، با آشکار کردن آسیبهای مخرب اعتیاد به فضای مجازی، میتواند در کمک به تدوین و بهکارگیری برنامه های پیشگیرانه و درمانی در این حوزه، مورد استفاده قراربگیرد.

کلیدواژه ها

فضای مجازی، آسیب روانی و اجتماعی، نوجوان، پدیدارشناسی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.