بررسی شرایط بهینه عملیاتی در گیاه پالایی خاک های آلوده به فلز سنگین روی توسط گیاه اسفناج

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات نظام سلامت، دوره: 15، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_HSR-15-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 131
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Farahnaz فرحناز نورایی

Instructor, Department of Biology, Payame Noor University, Tehran, Iran

Allahyar اله یار کمری

Lecturer, Department of Biology, Payame Noor University, Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: افزایش تدریجی غلظت فلزات سنگین در خاک، مخاطرات جدی را بر سلامت انسان و سایر موجودات زنده وارد می نماید. در این تحقیق، شرایط بهینه عملیاتی در گیاه پالایی خاک های آلوده به فلز سنگین روی توسط گیاه اسفناج بررسی شد. روش ها: در این مطالعه تجربی، غلظت های مختلف کلریدروی (۰، ۱۰۰، ۲۵۰، ۵۰۰، ۱۰۰۰، ۱۵۰۰ و ۲۰۰۰میکرومولار)،به مدت چهار هفته در محیط کشت هیدروپونیک، در مرحله چهار برگی بر گیاه اسفناج اثر داده شد و پارامترهای رشد، فیزیولوژیک و مقدارعنصر روی تجمع یافته در ریشه و اندام های هوایی آنها اندازه گیری گردید. آزمایش با طرح کاملا تصادفی و در سه سطح تیمار انجام شد. یافته ها: در گیاه اسفناج با افزایش غلظت کلریدروی در محلول غذایی، زیتوده (Biomass) ریشه و بخش هوایی، کلروفیل a، کلروفیل کل و سطح برگ کاهش معنی داری یافت که بیشترین کاهش مربوط به تیمار ۲۰۰۰میکرومولار کلریدروی بود. انباشت پرولین در بخش هوایی گیاه، با بالا رفتن غلظت روی، افزایش معنی داری نشان داد؛بطوریکه در تیمار ۲۰۰۰میکرومولار روی، میزان انباشت ۵۷/۲برابر تیمار شاهد بود.همچنین، میزان انباشت روی در تیمار ۲۰۰۰میکرومولار در بخش های هوایی و ریشه به ترتیب ۰۲/۳۲۴ و ۴۶/۳۵۵ میلیگرم برکیلوگرم وزن خشک بود. نتیجه گیری: با توجه به اینکه اسفناج از نظر شاخص های رشد، کلروفیل a، کلروفیل کل، کربوهیدرات و سطح برگ نسبت به غلظتهای پایین روی از خود مقاومت نشان می دهد و نیز دوره رشد اسفناج نسبتا کوتاه و با عملکرد بالا می باشد،می توان از این گیاه به عنوان گیاهی بیش اندوز برای پالایش خاکهای آلوده به روی استفاده کرد.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.