بررسی تاثیر برنامه های آموزش ارگونومی در شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی کارکنان اداری و پشتیبانی بیمارستان امام رضا (ع) در مشهد

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله مهندسی بهداشت حرفه ای، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JOHE-9-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 133
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین ابراهیمی

Imam Reza Hospital, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran

چکیده

سابقه و هدف: اختلالات اسکلتی-عضلانی ازجمله آسیب های تجمعی هستند که ناشی از انجام کار در شرایط خطرناک و وضعیت بدنی ضعیف در طول چند سال است. یکی از مشکلات عمده در کاربران کامپیوتر اختلالات اسکلتی-عضلانی است. مطالعه حاضر به بررسی تاثیر آموزش اصول ارگونومی به کاربران کامپیوتر در میزان شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی پرداخته است. مواد و روش ها: این مطالعه از نوع توصیفی و از نظر زمانی مقطعی بود که در بین کارکنان اداری بیمارستان امام رضا (ع) مشهد انجام شد. در این مطالعه ۷۷ نفر از کارکنان اداری و پشتیبانی به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. بعد از ارزیابی اولیه از وضعیت بدنی حین کار، برنامه مداخله آموزشی ارگونومی به منظور کاهش عوامل آسیب زای اسکلتی-عضلانی طی یک دوره سه ماهه به کاربران داده شد. ارزیابی وضعیت بدنی قبل و بعد از آموزش با استفاده از روش ارزشیابی ROSA انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۰ تجزیه وتحلیل شد. یافته ها: میانگین سنی افراد ۳۶.۴ درصد و میانگین سابقه کاری ۱۳.۸ درصد بود. شیوع ناراحتی و درد بیشتر در ناحیه کمر (۵۷.۲ درصد) و گردن (۴۳.۸ درصد) گزارش شد و بیشترین درصد فراوانی نمره ROSA نمره ۵ قبل از آموزش بود (۴۲.۳ درصد) که این درصد فراوانی بعد از آموزش به کارکنان به ۹.۶ درصد رسید. نمره های ۶، ۳، ۴ و ۲ به ترتیب ۱۸.۳، ۱۵.۷، ۱۴.۶ و۷.۱ درصد بیشترین تا کمترین فراوانی را داشتند. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه اهمیت آموزش اصول ارگونومی را استفاده از سیستم های کامپیوتر در کاهش اختلالات اسکلتی-عضلانی نشان داد و مشخص شد با آموزش صحیح می توان سطح اختلالات اسکلتی-عضلانی را در این گروه مشاغل به حداقل رساند.

کلیدواژه ها

Computer Users, Musculoskeletal Disorders, Rapid Office Strain Assessment Method (ROSA), Training, آموزش, اختلالات اسکلتی-عضلانی, ارزیابی سریع استرین اداری (ROSA), کاربران کامپیوتر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.